Снимка БГНЕС архивВ неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя

...
Снимка БГНЕС архивВ неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя
Коментари Харесай

Гърция изпраща в понеделник писма до ЕС и НАТО, че подкрепя членството на Македония

Снимка БГНЕС списък
В неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя на гръцката дипломация, а в понеделник сутринта ще бъдат изпратени до Европейски Съюз и НАТО. Те ще гласят, че Гърция няма да се опълчва на европейска и евроатлантическа интеграция на Македония. Това бе обявено персонално от Никос Кодзияс, разговаряйки с кореспонденти в края на Конференцията за непоклатимост и сигурност на гръцкия остров Родос, предава БГНЕС.

Както заяви кореспондента на МИА от Атина, министърът на външните работи на Гърция съобщи, че предишния петък, преди подписването на контракта, без да бъде длъжен, е изпратил писмо до генералния секретар на НАТО, в което го уведомява и дефинира предпоставките, с които би трябвало да бъде обвързвана поканата за участие, т.е. изискванията, които планува самия контракт. По отношение на новите писма, Кодзияс удостовери, че е получил публично писмо от Скопие, в което го осведомят за ратификацията на Договора за разрешаване на разногласието за името от страна на македонския парламент, а в понеделник Гърция ще извърши своята част от отговорностите.

„ В моят дипломатически офис писмата са готови още от през вчерашния ден. Аз ще ги подпиша в неделя, с цел да бъдат изпратени в Европейския съюз и НАТО в понеделник сутринта. Това са писма, които споделят, че съм бил известен от другата страна за утвърждението на Договора в Народното събрание и че въз основа на отговорностите и изискванията, които съм сложил, могат да продължат напред ", сподели Кодзияс. Той изясни, че с цел да има прогрес " е нужен позитивен Договор със Съвета по общи въпроси, а там предстоят компликации, тъй като, както споделих, има страни, които се опълчват в този миг да се даде дата за започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз “.

Никос Кодзияс загатна и страните, които са били срещу интеграция на Македония и Албания в Европейски Съюз и съобщи, че " в това време, 3 от 5-те страни, т.е. Люксембург, Дания и Германия са отстъпили от тази група, „ към този момент нямат твърди съпротива, само че остават Холандия и Франция ". На журналистически въпрос по отношение на позицията на президента Георге Иванов, че няма да подпише контракта и дали това основава проблеми, Кодзияс отговори негативно и изясни, че " ще има второ гласоподаване в Народното събрание на Северна Македония ".

„ Разбира се, въз основа на тяхната конституция, Иванов би трябвало да го ратифицира. Съмнявам се, че той може да следва същата процедура, както направи с албанския език, когато даже втория път не ратифицира закона, което не беше законно. Ако постъпи по същия метод, да не се съгласи със Северна Македония, негов заместител е ръководителят на Събранието и по този метод може ръководителят на Събранието да го подпише. Предполагам, че цялата тази обстановка ще приключи с референдума. Ако има референдум и има позитивен резултат, тогава Иванов ще приключи това свое държание, сподели Кодзияс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР