Снимка: Архив Правителството е отложило отпускането на извънредните 20 млн.

...
Снимка: Архив Правителството е отложило отпускането на извънредните 20 млн.
Коментари Харесай

Кабинетът отложи отпускането на поредните 20 млн. лв. за БДЖ


Снимка: Архив

Правителството е отсрочило отпущането на изключителните 20 млн. лева за спасяването на БДЖ от банкрут на съвещанието си в сряда, стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов.

Кабинетът трябваше да позволи отпущането от централния бюджет на изключителни 20 млн. лв. на железниците, с цел да не банкрутира сдружението. Причината е, че сметките на компанията бяха запорирани по искане на кредитори, а половината постройка на централата на железниците в София бе оповестена за обмен. Идеята беше сумата след това да бъде възобновена от предстоящите доходи от отдаването на " Летище София " на концесия. Намерението на държавното управление обаче срещна редица рецензии от икономисти, че се наливат следващите милиони в " кацата без дъно " БДЖ.

" Днес е отсрочено частичното решение, с цел да намерим в околните десетина дни изцяло решение на казуса ", разяснява в сряда Владислав Горанов, като уточни, че се водят интензивни диалози с облигационерите. По думите на министъра задачата е реализиране на по-добър резултат за компанията по изтегления през 2007 година облигационен заем. Водят се диалози за това дали е допустимо да се реализира някаква отстъпка от страна на облигационерите, добави министър Горанов.

В отговор на въпрос той сподели, че е подготвен да поддържа търг за нов преносим състав на железниците при избрани условия. " Единственото ми условие е решението на Министерски съвет за този търг и за концесията за " Летище София " да са в един ден ", съобщи финансовият министър и изрази вяра до идващите две - три седмици държавното управление да прегледа концесията за летището.

Горанов подсети, че единствено 20% от разноските на железниците се покриват от това, което се заплаща като цена за услугата, останалото се поема от българския поданик.

Последната бюджетна финансова инжекция за БДЖ бе направена преди към четири месеца, когато фискът отпусна следващите 31 млн. лева на компанията, с цел да погаси свои задължения по облигационния заем от 2007 година Този трансфер бе в границите на утвърдената от Европейската комисия държавна помощ за железниците в размер на 224 млн. лева

Преди няколко дни Горанов напомни, че страната отделя от бюджета си дотация за жп транспортите в размер на 200 млн. лв. годишно. По думите на финансовия министър БДЖ се нуждае от още 80 млн. лв., които също най-вероятно ще бъдат отпуснати.

Миналата седмица стана ясно, че двама от кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем са подали с Софийския градски съд иск против " БДЖ Пътнически транспорти " за 40 млн. лева от главница по заема. Съдът е одобрил желае отчасти и са запорирани сметки на сдружението за 20 млн. лева Половината от централата на БДЖ в София пък бе оповестена за обмен.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лева, е взет през 2007 година за рефинансиране на остарели отговорности към разнообразни институции и за осъществяване на настоящи поправки на товарни вагони, като действително не е бил належащ за осъществяването на активността на сдружението. До момента остатъкът на отговорностите по заема е в размер на 103 млн. лева

" Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път. Решението на Софийски градски съд и краткотрайният запор на сметките на " БДЖ Пътнически превози” няма да затруднят действието на сдружението към сегашния миг, ако бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект ", обявиха от железниците.

Държателите на бумаги по втория облигационен заем (Dexia kommunalkredit bank AG, KA Finanz AG, Depfa Bank PLC, БНП Париба и др.) са измежду най-големите кредитори на БДЖ. Заемът редовно не се обслужва и даже през 2014 година кредиторите заплашиха да стартират процедура за предварителната му дължимост.

През лятото на 2017 година пък националният жп транспортьор получи финансова помощ за 62 млн. лв.. От тях 20 млн. лв. бяха за погашение на средства по облигационния заем, а останалите - за погасяване на отговорности към Национална агенция за приходите.

Плановете на железниците бяха до края на 2018 година холдингът да погаси всичките си задължения от над 390 млн. лева, само че явно финансовото положение на сдружението не разрешава това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР