Снимка: архив, БулФотоИма наплив от български първокурсници в британските университети

...
Снимка: архив, БулФотоИма наплив от български първокурсници в британските университети
Коментари Харесай

Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Снимка: списък, БулФото

Има напор от български първокурсници в английските университети в годината на действителен Brexit. Затова оповестяват от план " Световно обучение ", които всяка година изпращат наши младежи във Англия. С 200 повече са студентите, които отпътуват тази година, съобщи БНР.

Българските младежи ще се образоват допълнително от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и стопанска система и инженерни науки.

Студентите не са обезпокоени от идното излизане на Англия от Европейския съюз.

" Много съученици отпътуват. Петима души почти остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, почти половината в Холандия, половината в Англия ", описа Петко Русчев.

След Brexit и следващата година българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Англия, увери координаторът по плана Николай Христанов.

" Потвърждението на заема, мисля че беше преди към месец и остана за 2019-а, тъй че тези, които в този момент приключват 11-и клас и са последна година в учебно заведение, могат да са спокойни за идната година, когато стартират от септември 2019-а, че ще получат финансиране ", уточни Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ " Св. Климент Охридски " афишира спомагателен банкет на студенти след трето класиране, заяви пред " Хоризонт " заместник-ректорът на висшето учебно заведение доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

" Няма по какъв начин да приказваме за демографска рецесия у нас и това да не се отрази на висшите учебни заведения ", сподели доцент Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

" Големият проблем е, че на фона на фрапантната липса на педагогичен фрагменти в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са насочени тъкмо към подготовката на подобен вид профилни експерти, които да попълнят тези дефицити в учебната ни система ", добави още той.

От 10-и до 14-и септември ще се одобряват документите за новия банкет. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР