Снимка: архив, Булфото Нов проектостандарт по акушерство и гинекология предвижда

...
Снимка: архив, Булфото Нов проектостандарт по акушерство и гинекология предвижда
Коментари Харесай

Нов проектостандарт смразява кръвта: Бебе под 700 грама - биологичен отпадък

Снимка: списък, Булфото
Нов проектостандарт по акушерство и гинекология планува бебетата, които са родени до 700 г в това число до 25-а гестационна седмица и не могат да дишат сами, да бъдат вписвани в рубрика " биологичен боклук ". Към моментна нормата е да не са под 800 година

" Досега се водеше спор. - изяснява началникът на Неонатологичната клиника в " Майчин дом " проф. Боряна Слънчева -  Прието беше да не са под 800 г и да са до 26-а седмица. Докато стандартът беше оспорван в съда, следваше да се съобразим с определението на Световната здравна организация, което е за бебета, родени в 22-ра седмица и под 500 година То обаче не се съблюдава. "

 Министерството на опазването на здравето излиза със заповед, с която връща нормите от остарелия стандарт, а точно 800 г и 26-а седмица. Бъдещият стандарт, който сега е възложен за публично разискване, дефинира до 700 г и 25-а седмица, написа " Монитор ".

Според проф. Слънчева, при 25-а седмица едно дете има опция за преживяемост над 51 %. А самите грамажи са растежни криви. " В 25-а седмица девойките са 700, а момчетата – 750 грама. Те се пресмятат по така наречен криви на Фентън, които са приети от Световната здравна организация. Това не е единствено наше решение. Има доста интернационалните конференции и конгреси, на които този въпрос е обсъждан. Специалистите от множеството страни са единомислещи, че дете, родено под 22-ра - 23-та седмица няма атрибути да оцелее, без значение от дейната реанимация. ", изяснява неонатологът.

По думите й тези новородени са с такава незрялост, че претърпяват под 10 %, като са с 90 и даже 100 на 100 тежки увреждания. Затова под 23-та седмица не се поставят изключително дейни реанимационни грижи, с изключение на палеативни, включващи температурен комфорт, подаване на О2 и парентерално хранене. В 24-та седмица към този момент родените получават дейна реанимация по този начин, както и едно дете в 25-а седмица. Независимо от това на родителите се изяснява, че преживяемостта в 24-та седмица е под 50% и риска от тежки увреждания се движи сред 60 и 70 на 100.

 Рисковете, съгласно експерта се показват в слепота, детска церебрална парализа или белодробна болест. " Затова при тях по-нататък се следи развиването на централната нервна система, да се откри двигателното и неврологичното им развиване. Проследява се и положението на очите, тъй като при тях има огромен риск от ретинопатия. При значително от тях се отключва астма. На заплаха от детска церебрална парализа са подложени всички деца, които са родени под 1,5 кг. Затова те се насочват за рехабилитация. Възможни са и разстройства в координацията, които за година – година и половина със специфични грижи могат да се оправят. Около 5-6% от децата с рисково ниско тегло са наранени от тежката форма на бронхопулмоналната дисплазия, която влиза в групата на хроничната белодробна болест. "

Проф. Слънчева изясни и обстановката, в която прибързано родените бебета получават ЕГН и им се издава смъртен акт. " Ако бебето се роди мъртво, се написа " мъртво родено “ и в случай че родителите изискат, го взимат, с цел да го погребат. Ако то се роди живо със сърдечна активност, се поставят всевъзможни грижи. Почине ли, се води като " живо родено умряло дете ". Преживее ли повече от 72 часа, то се записва като " живородено ". Родителите получават акт за раждане, в случай че почине - смъртен акт, и могат да го погребат. "

Според нея би трябвало да отпадне в новия стандарт  теглото. " В международната процедура се регистрира единствено гестационната седмица, само че не и какъв брой грама е родено детето. Според мен обаче то няма да отпадне, тъй като случи ли се, би трябвало да бъдат изменени доста неща, в това число и някои клинични пътеки. ", споделя още тя.

По думите й, родителите на родено недоносено дете, би трябвало да внимават то да не наддава стремително, тъй като в по-късна възраст при такива деца съществува риск от затлъстяване и могат да отключат диабет вид 2. Трябва да се следи и бъбречната им функционалност.

Проф. Слънчева разяснява, че повода за раджането на недоносени деца е сложна. От недоброто следене на бременността, по този начин и все по-късната възраст на майките първескини. " Много се качи възрастта на дамите за първо раждане. То към този момент е сред 30 и 35 години. Човешкият организъм старее, въпреки да не ни се коства по този начин. Рискът от мъчно зачеване, неизносване на плода и по-трудни раждания в по-напреднала възраст е реалност. Освен това триумфите в асистираната репродукция също имат значение. При ин витро процедурите нормално става въпрос за дами, които раждат след 30-годишна възраст. Някои от тях са с двуплодна бременност и не рядко мъчно ги износват до 40-а гестационна седмица. Добрата вест е, че в Европа процентът на недоносените деца е 10%, за нашата страна е почти същият. Това, което бъдещите майки могат да създадат, е да посещават постоянно женската консултация и да подобрят здравната си просвета. ", сподели още  неонатологът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР