Снимка: архив, Булфото Едва 22% от извършените джебчийски кражби са

...
Снимка: архив, Булфото Едва 22% от извършените джебчийски кражби са
Коментари Харесай

Добре облечени джебчийки шетат по празниците и на Черния петък

Снимка: списък, Булфото
Едва 22% от осъществените джебчийски обири са разкрити, демонстрират данни от Главна дирекция „ Национална полиция “. Престъпленията от този тип бележат забележителен спад от 33% от началото на годината до края на месец октомври. Броят им за този интервал е 850, спрямо 1272 от първите 10 месеца на 2018 година Въпреки това обаче разкриваемостта остава ниска, написа „ Монитор “.

``
реклама

Причината за това е, че мъчно може да се потвърди причинителят на престъпното действие. Джебчийте работят тихомълком и би трябвало да бъдат хванати сега, в който лишават портмонето или чантата на жертвата, а когато бъдат хванати, декларират, че са намерили парите на земята и органите на реда не могат да потвърдят по никакъв метод, че това не е правилно.

Най-често този тип обири се правят тук-там като молове, огромни магазини, пазари, публичния градски превоз, също и в заведения, където се краде от оставени на окачалка без защита връхни облекла или чанти.

Джебчиите нападат на „ Черния петък “

Големите разпродажби като „ Черен петък “ са измежду най-предпочитаните дни за офанзиви от джебчии, които се възползват от навалицата, както и от разсеяността и невниманието на хората към празниците. От полицията акцентират, че джебчийските обири се правят когато и да е на годината и на всяко място, само че е реалност, че скупчване на сходни закононарушения има най-много при тълпи в търговски обекти и храмове към светлите християнски празници като Коледа и Великден.

Те чакат, че потребителите носят огромни суми пари в себе си за дарове за околните си. Празничното въодушевление и коледните страсти също по този начин понижават бдителността на жителите, като от това може да се възползват точно джебчиите, предизвестяват от полицията.

Най-много сходни обири се записват в градовете София, Бургас, Велико Търново и Пловдив, а постоянно причинителите не се разграничават от елементарните клиенти в комерсиалните обекти. Крадците най-често са от провинцията или от други балкански страни, само че незаконната си активност правят най-вече в столицата и по-големите градове.

От полицията поучават жителите да имат непрекъснат контрол над персоналните си движимости, с цел да се избегнат сходни обири. Те предлагат на хората да не си записват на лист и да не носят ПИН кодовете си в чантата или в портмонето, където държат дебитните или кредитните си карти. Съветва се да не се употребяват числа от ЕГН-то за ПИН код, тъй като крадците се възползват и от останалите документи в портмонето, като постоянно те пробват комбинации от цифрите от ЕГН, с цел да отключат картата и да теглят пари.

Добре облечени „ професионалистки “ шетат по празниците

Млади и добре облечени девойки, които вървят една до друга и носят огромни дамски чанти. Така наподобяват в последно време джебчийките, които тарашат клиентите на магазини в огромните търговски центрове, описаха криминалисти. Момичетата не са от малцинствата и по нищо на външен тип не им проличава, че са крадли. Често пъти те са придружавани от по-възрастна жена, която ги чака на няколко метра пред магазина, с цел да им вземе " облагата ".

Понякога двойките крадци са образувани от момиче и момче, които се вършат на влюбени. Те могат да бъдат разпознати елементарно, в случай че стартират да се блъскат или да побутват някой клиент в мола. Това постоянно става пред пробните, като се вършат, че сякаш доста бързат. Така клиентът, който излиза или влиза в пробната и е претрупан с няколко ката облекла, за част от секундата може да остане без портфейл, мобилен телефон или скъпи очила.

Когато ужиленият се обърне към управата на магазина с зов за помощ, нормално получава отвод и съвет да се обърне първо към полицията, преди да желае да види камерите за видеонаблюдение. В всеобщия случай на хората просто не им се занимава и се отхвърлят да подават тъжби в районното полицейско ръководство.

" Откраднаха ми скъпи очила за към 700 лв.. Излизах от пробната и в мен се блъсна юноша, който беше доста добре облечен и не беше ром. Минута по-късно открих, че слънчевите очила ми липсват. Веднага се върнах до пробната, където се засякох със същия юноша. Той беше толкоз общителен, че даже ми спомага да търсим дружно изчезналите ми очила. Естествено, че не ги открихме. На момента въобще не се усъмних в него. Няколко часа по-късно, когато към този момент бях мислил доста по въпроса по какъв начин са изчезнали очилата ми, се сетих, че точно този добре облечен и общителен юноша се беше блъснал в мен на излизане от пробната. Не получих безусловно никакво подпомагане от този магазин в мола. Дори ми се подиграха ", се оплака пловдивчанин.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 CollectoRitioner (преди 8 секунди) Рейтинг: 573 | Одобрение: -2047 Ще ме заловен за колана...... A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР