Снимка: архив, Булфото Близо 100 души на ден в България

...
Снимка: архив, Булфото Близо 100 души на ден в България
Коментари Харесай

Мамят по 100 души на ден, повечето в интернет

Снимка: списък, Булфото
Близо 100 души дневно в България горят от измами, като множеството от тях стават жертви в интернет.

Това сочат данните на Министерство на вътрешните работи за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна щета и не попадат в статистиката, макар че по тях още веднъж се е работило, написа „ Монитор “.

Числата обаче сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство, са били против незнаен причинител, а разкритите, в които влизат и такива от предишни години, са 662. Измамниците са били главно мъже, само че има хванати и 88 дами.

Основните потърпевши в рубрика „ измами “ в докладите на силовото министерство са били жертви, доверили се на писма в интернет. Една от последните трендове, които заляха електронните пощи, беше със известия от разнообразни институции – банки, Национална агенция за приходите, енергоразпределителни сдружения и компании за бързи заеми. В уведомленията пишело, че притежателите на електронните пощи имат просрочени отговорности и с цел да избегнат правосъдни процедури, би трябвало да внесат избрана сума на посочена сметка.

Те превеждали парите, които в множеството случаи не надхвърляли 100 лв., след което посочените сметки били изпразвани и закривани. Само за ден 30 души са повярвали и са платили сумата. След това измамата се разраснала поради стотиците хиляди изпратени известия, което повлякло след себе си и нова вълна от ужилени. За благополучие с дребни суми.

Служителите на ГДБОП незабавно се засилили и почнали да проверяват фишинг офанзивата. Те открили, че тя идва от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР