Снимка: АП/БТАПадането на солнодобивния град Соледар би било пропаганден удар

...
Снимка: АП/БТАПадането на солнодобивния град Соледар би било пропаганден удар
Коментари Харесай

„Адската“ битка за Соледар символизира състоянието на войната на Русия в Украйна

Снимка: АП/БТА
Падането на солнодобивния град Соледар би било агитационен удар за Кремъл, само че съгласно анализаторите, мащабът на жертвите го прави пирова победа.

Кадри от дрон демонстрират по какъв начин бронетранспортьор минава през пустошен пейзаж, виждат се разрушени здания, някои превърнати в отломки от артилерийски огън. В един миг се вижда бликам пушек, носеща се на фона на голяма открита мина. Той стопира пред постройка, на която липсва част от покрива и доста от прозорците. Украински доктор се стрелва и наднича за малко зад ъгъла на постройката, когато ранен е изнесен на носилка. Натоварен бързо, бронетранспортьорът се отдалечава с висока скорост, само че попада под съветски артилерийски обстрел, до момента в който се пробва да напусне града.

Това са фрагменти от дребния солен минен град Соледар в Донбас и мимолетна сцена от борба, в която животът, гибелта и жертвите се мерят в близки и не толкоз близки пропуски.

В петък, откакто съветското министерство на защитата съобщи, че неговите сили са поели цялостен надзор над Соледар, западни анализатори допуснаха, че в случай че това е правилно, в най-хубавият случай, ще бъде пирова победа, извоювана на висока цена за групата наемници бойци Вагнер на Евгений Пригожин.

Украински публични лица отхвърлиха съветските изказвания, предполагайки, че към момента удържат града и контраатакуват. Украинският боен представител Сергий Череватий заяви за „ продължаващи борби “.

Докато обстановката на бойното поле остава сложна за инспекция, геолокацията на отчети на съветски военни репортери от Соледар допуска, че съветските сили управляват огромни елементи от града. Украинските сили наподобява са останали в общинските граници на Соледар, към момента воювайки на северозапад, към солната мина и железопътния възел на града.

Украйна към момента наподобява, че управлява пътя оттатък града, свързващ прилежащите Бахмут и Соледар със Славянск и Константиновка, чието завладяване в допълнение би заплашило украинските бранители в Бахмут. Ясно е, че борбата за Соледар и Бахмут стана емблематична за настоящето положение на войната на източния фронт на Украйна и в по-широк смисъл алегорична за положението на офанзивата на Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски даде обещание в четвъртък вечерта да обезпечи „ всичко належащо за борбите за Соледар и Бахмут … бързо и без спиране “. Изглежда, че даже в случай че по-голямата част от Соледар в действителност е паднала, съветските сили ще би трябвало интензивно да я пазят.

Разкази и от двете страни разказват „ адска “ борба, на фона на изказванията на някои украински бойци, че са чували бойци на Вагнер да им е казано от командири, че ще бъдат убити, в случай че се отдръпват. Много от тях са наказани и вербувани в подмяна на опрощение.

Александър Погребиски, украински боец от 46-та аеромобилна бригада, неотдавна евакуиран от Соледар с хипотермия, разказа боевете в изявление за Украинска истина. Той разказва по какъв начин се е натъкнал на мъртви съветски бойци, които са били убити в автомобила си по време на доставяне с муниции:

„ Беше просто самоубийство… Когато се приближихме до мъртвите, видяхме, че водачът и другите бойци бяха без бронежилетки, без каски, с един пълнител в автомата. В околните пехотни боеве чухме техните командири да викат: „ Нито крачка обратно. Ще стреляме. “ Чухме и видяхме с очите си. “

В изявление за радио NV Евгений Дикий, някогашен пълководец на батальон „ Айдар “, разказа прекарванията на някои от някогашните си приятели в боевете:

„ Един от моите другари се биеше непосредствено в едно учебно заведение: едното крило на учебното заведение беше наше, а другото крило на учебното заведение беше под контрола на нашествениците. Сбиване имаше и в коридорите на учебното заведение, и във физкултурния салон. ”

Падането на Соледар, в случай че бъде доказано,  ще бъде пропагандна премия за Кремъл, който не се радва на положителни вести от бойното поле през последните месеци.

Докато множеството анализатори считат, че крайната цел на Русия в Соледар е отслабването на украинската защита към Бахмут, позволявайки по-нататъшното й обграждане, цената, платена с съветски жертви е голяма. Твърди се, че Москва губи от време на време по 100 бойци дневно. Тази тактичност беше изложена от „ Вещицата “ – жена украински офицер в бранша на Бахмут, до момента в който беше снимана да се разхожда из града.

„ В момента обстановката в Соледар е тежка. Ще обясня за какво. Врагът не е в положение непосредствено да нападна Бахмут от фронта. Така че те взеха решение да влязат от фланговете [Соледар], разчитайки, че не са толкоз надеждно предпазени. На това разчитат. “

Институтът за проучване на войната е песимистичен по отношение на преимуществото, извоювано от съветските сили.

„ Руските осведомителни интервенции преувеличиха смисъла на Соледар, което в най-хубавия случай е съветска пирова тактическа победа “, се споделя в скорошна актуализация. „ Ние продължаваме да считаме, че завладяването на Соледар – населено място, което е с повърхност по-малка от 5,5 квадратни благи, няма да разреши на съветските сили да упражнят надзор върху сериозните украински наземни информационни линии към Бахмут, нито ще усъвършенства позицията на съветските сили да обкръжат града за къс период. ”

Боевете за Соледар подчертаха все по-токсичното съревнование и дисфункционалните връзки сред управлението на съветското министерство на защитата и създателя на групата Вагнер Пригожин, който играе все по-видима роля в Украйна. Неговото прибързано изказване в сряда, че Соледар е извоюван от Вагнер, беше оспорено от доклади на министерството на защитата, които разказват и дейности на въздушнодесантните войски и други сили в борбата за Соледар. Анализатори допускат, че разклащането на военното управление на Владимир Путин е частично опит да покаже, че министерството на защитата към момента има неговата поддръжка и е отпред, до момента в който военният спор наближава 11 месеца от началото си.

Текстът е оповестен в, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР