сника БулфотоНе е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Но неспирните

...
сника БулфотоНе е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Но неспирните
Коментари Харесай

Захариева: Не оспорваме македонската идентичност. Не може да се печелят избори с отричането на някоя съседна държава

сника Булфото

Не е правилно, че оспорваме македонската еднаквост. Но неспирните обиди и неистини по отношение на България може да трансформират отношението ни.

Такава позиция изрази българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление пред известния македонски журналист Насер Селмани от изданието zoom.mk, публикувано и пред доста албаноезични медии в района, написа.

" Не е правилно, че оспорваме македонската еднаквост. Това е неистина. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се показва и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата еднаквост. Въпросът дали оспорваме идентичността е решен с акта на признание на независимостта на районен съд Македония от България като първа страна. " - акцентира Захариева, представена от БГНЕС.

Тя добави, че България държи македонските политици да съблюдават уговорките, които са поели, и по-конкретно Договора за добросъседство и другарство, подписан от двете страни през август 2017 година

" Много държим да престане насаждането на ненавист към България и българите, потомство след потомство. Не е обикновено в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена стратегия, ненавист и отказване на някоя прилежаща страна. Това не се случва в България и доста се веселя, че е по този начин. " - уточни външният министър.

Същевременно тя съобщи, че в този момент сред двете страни има разговор, за разлика от предишни интервали, като да вземем за пример ръководството на Груевски, когато не е имало никакви срещи.

" Имаме проблеми, имаме прекомерно остра обществена реторика, непремерен изказ, от които аз се пробвам да не съм част. Премиерът също. Моят апел е да не си приказваме през медиите, ние сме в непрекъснат контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, постоянно може да се забележим. " - уточни Захариева.

Според нея решението на казуса сред двете страни е във връщането към Договора за другарство и добросъседство и неговото извършване. Но това връщане, акцентира тя, би трябвало да бъде благожелателно.

" Забелязахме последователно оттегляне от уговорките по Договора незабавно откакто районен съд Македония стана наш съдружник в НАТО. Не ни се желае да мислим, че договорите се подписват единствено, с цел да каже България " да " и по-късно стопират да се извършват. " - означи Захариева.

Тя акцентира, че Договорът не се изчерпва единствено с работата на Смесената историческа комисия. " Но когато едностранно се стопира работата на Комисията с мотив, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се стопира работата на професионална историческа комисия, която има явен мандат от Договора. " - сподели още Екатерина Захариева.

Та е безапелационна, че би трябвало да намерим метод по какъв начин да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим метод да гледаме напред в бъдещето. " Не бива да пропущаме още години. Вярвам, че това ще стане с благосклонност. " - увери Захариева.

Фактът, че тематиката за разширението на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, приказва, че сме си свършили работата доста добре, аргументира се външният министър.

" Когато представяхме целите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширението, тъй като то не е доста известна тематика. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет. " - подсети тя.

Захариева акцентира, че европейският кулоар №8 е доста значим и че е неуместно през XXI век да няма жп връзка сред двете страни.

" Тя е значима на първо място за хората и бизнеса. районен съд Македония изгуби 130 млн. евро от предишния програмен интервал. Още предходния еврокомисар предупреждаваше, че няма планова подготвеност, че интервалът изтича и парите ще бъдат изгубени. " - напомни Захариева.

Външният ни министър уточни, че има доста сигнали от български компании, че пред тях се основават спънки да развиват своя бизнес в районен съд Македония.

Тя означи, че връзките с албанците в района са прелестни.

" Критично значимо е и районен съд Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската вероятност на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията сред България и Албания са такива каквито би трябвало да бъдат сред съседи. Винаги сме си помагали в сложни моменти и по този начин ще продължим. " - съобщи Захариева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР