Снемането на обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов е

...
Снемането на обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов е
Коментари Харесай

Западни медии за случая Голунов: Рядкост в Русия

Снемането на обвиняванията против съветския проверяващ публицист Иван Голунов е извънредно необичаен случай на отстъпки от страна на властта, съответстващи на степента на недоволството и мобилизацията на гражданското общество, написа френският в. "Монд ".

След като не бяха открити следи от опиати в кръвта на Голунов, а по откритите в жилището му пакети с упойващи субстанции не бяха открити неговите пръстови отпечатъци, съдът в този момент ще би трябвало да реши до каква степен дейностите на арестувалите го служители на реда са съответствали на закона. Вътрешният министър на Русия Владимир Колоколцев заяви, че служителите на реда са били отстранени от служба до края на следствието, а двама генерали от полицията ще бъдат уволнени. Жертването на високопоставени чиновници е знак за неустойчивост: при всички предходни случаи, в които бяха забъркани членове на силите на реда, властта избра да не жертва своите, напомня в. "Монд ".

Все още обаче не е ясно дали оповестените наказания ще бъдат придружени от действителна смяна на полицейските способи. Скалъпените обвинявания в наркотрафик са част от злоупотребите, от които постоянно се оплакват правозащитници, отбелязва френското издание. Това е невиждана победа за гражданското общество, която беше реализирана единствено за няколко дни. За властта тази отстъпка се равнява навън проваляне. Действията против Голунов явно бяха зле готови и без подозрение решението за тях не е било взето на най-високо ниво.

В други случаи, като по въпроса за градежа на катедрала в Екатеринбург, управляващите към този момент демонстрираха, че могат да отстъпват пред натиска на улицата. Но тази тематика беше надалеч по-малко знакова и за властта отстъплението пред демократичната интелигенция, маргинализирана през последните години, е изключително унизително, акцентира в. "Монд ".

Опитът на съветските управляващи за показване на подправени обвинявания против Голунов го трансформира в воин, написа в публикация за английския в. "Гардиън " Алексей Ковальов, редактор в осведомителния уебсайт "Медуза ", за който работи арестуваният публицист. От уикенда насам неговият случай завладя съзнанието на страната и в събота той беше най-популярната персона в обществените медии, измествайки президента Владимир Путин.

Новината, че Голунов е задържан по обвиняване, обвързвано с опиатите, звучеше необичайно: Никога не съм го виждал с пиво, та камо ли под въздействието на опиати, написа Ковальов. Той дефинира Голунов като свръхсъсредоточен проверяващ публицист, който може да претърсва бази данни в продължение на седмици и месеци, преди да излезе със публикация за корупция в локалната власт или лихвари, оставили стотици без жилища. Подобни материали няма да му донесат "Пулицър " или интернационална популярност - тематиките са прекомерно локални и неразбираеми за световната аудитория. Той употребява изсъхнал, неемоционален език, който влияе едвам най-после, когато се схваща мащабът на проблемите.

Не бях обаче сюрпризиран, продължава редакторът на уеб страницата "Медуза ", наблягайки, че е знаел, че обвиняванията против Голунов са подправени. На оповестените от полицията фотоси не се е виждал познатият на Ковальов апартамент на журналиста и по-късно полицията даже признава, че фрагментите са направени на друго място. Но обвиняванията продължаваха да се натрупат, както и лъжите. Според Ковальов е било ясно кой стои зад ареста - единствено преди няколко часа Голунов е предал последната чернова на последното си следствие, обвързвано с погребалната промишленост в Москва, в чиито вътрешни битки са забъркани високопоставени служители. Точно хора като тези може да накарат корумпирани служители на реда да ти подмятат опиати, отбелязва редакторът.

Следва съвсем немислимо решение на съда, заменил престоя му в полицейския арест с домакински арест до процеса. След това се случи още нещо немислимо - започнаха всеобщи митинги. Случаят с Голунов надалеч не е първият - само че се надяваме той да докара до откриване на истината, акцентира Ковальов за в. "Гардиън ".

Със задържането на почитан и харесван публицист могъщите съветски сили за сигурност наподобява стигнаха прекомерно надалеч - което значи, че след съвсем две десетилетия ръководство на Путин властта на страната към момента има граници, написа в. "Вашингтон пост ".
Като цяло свободата на медиите в Русия е лимитирана, само че казусът с Голунов демонстрира, че самостоятелните медии остават авторитетни. Това е предизвикателство към Кремъл, който лавира сред спада на публичното утвърждение за Путин и засилващите се прояви на публично неодобрение.

Резултатът от този случай демонстрира "как работят нещата ", написа в Туитър Маргарита Симонян, редактор на прокремълската телевизия "РТ ". Той отразява и посоката, в която вървят нещата - постепенно и мъчно, само че напред, счита тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР