Снежнобяла ваканционна къща на хълм на няколко километра от Ибиса.

...
Снежнобяла ваканционна къща на хълм на няколко километра от Ибиса.
Коментари Харесай

Срещата в къща за гости в Испания, която разтърси Австрия

Снежнобяла ваканционна къща на рид на няколко километра от Ибиса. Три спални, четири бани, външен басейн и обособена къща за посетители с обща жилищна повърхност към 500 кв. м за 1000 евро на нощ. 

Група посетители се забавляват на терасата вечерта на 24 юли 2017 година, пият шампанско, хапват суши и разискват деликатната тематика по какъв начин да подсигуряват, че съветски вложител ще получи публични поръчки от държавното управление и бизнеса в Австрия.

Дискутират с обсег, за тях няма невъзможни неща. Обсъждат се лицензи за казина, покупката на остарял първокласен хотел, контракти за създаване на автомагистрала - всичко в интерес на съветския вложител. Дори разискват придобиването на " Кронен цайтунг ", един от високотиражните таблоиди в Австрия. В групата са жена, за която се допуска, че е рускиня, австрийка със сръбско родословие и трима австрийци в повърхностно облекло. В оня миг двама от тях са на път към върха на политическата власт - Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPÖ), и Йохан Гуденус, член на федералния ръб на FPÖ и някогашен зам.-кмет на Виена, който е и брачен партньор на родената в Сърбия дама.

Близо три месеца след срещата във вилата австрийците избират нов Национален съвет - членове в долната камара на Народното събрание. Още два месеца по-късно Щрахе ще постави клетва като вицеканцлер на Австрия. Гуденус пък става началник на парламентарната група на партията.

В Ибиса, до момента в който двамата радостно разискват покупко-продажби за милиони евро, наподобяват на другари по чашка, които прекарват дружно ваканцията си. Но от декември 2017 година те вземат участие в направляването на курса на федералното държавно управление на Австрия. FPÖ е част от ръководещата коалиция в Австрия, като след изборите се озовава решителен сътрудник за канцлера Себастиан Курц и консервативната му Австрийска национална партия (ÖVP). 

Двамата мъже седят дружно съвсем 6 часа в онази топла вечер, когато в един миг тъмно подозрение обзема Щрахе. " Клопка, клопка, това е клопка ", прошепва той на Гуденус. Скоро обаче съмненията му се изпаряват. " Не е клопка ", твърди го Гуденус. 

Лидерът на FPÖ обаче е прав.

 

Клопка е.

 

Вилата е натъпкана с подслушвателни устройства и камери. Предполагаемата рускиня Альона Макарова, която твърди, че е с латвийско поданство, играе ролята на петимна за вложения племенница на съветски олигарх. Тя желае да влага над 250 млн. евро в Австрия, само че парите " не могат да бъдат подадени в банка ", тъй като " в действителност не са напълно законни ", изяснява доброволно компаньонът на дамата.

Видеозаписите от онази вечер в Ибиса бяха предоставени на " Шпигел " и в. " Зюддойче цайтунг ". Записите са политически експлозив. Те разкриват по какъв начин тези политици желаят да подсилят изборните резултати на партията с съветски пари. Обещанията, дадени онази вечер, и практиките, които разкриват, биха могли да бъдат незаконни за хора, участващи в политиката. Заради политическата значителност и публичния интерес  " Шпигел " и " Зюддойче цайтунг " вземат решение да разгласяват диалозите. Източникът на записите е прочут и на двете редакции, само че упорства за анонимност. Не е ясно обаче кой и с какви претекстове е подмамил политиците от FPÖ.

Аудио- и видеозаписите бяха изследвани от двама самостоятелни специалисти и достоверността им бе доказана. Не са открити подозрения записите да са манипулирани. Лицензиран преводач преведе главните елементи от разговорите на съветски език. " Шпигел " видя преснимана фактура за наема на вилата в Ибиса. Тя е наета от 22 до 25 юли 2017 година за 2936 евро. Снимките от уеб страницата на организацията, която отдава чартърен вилата, демонстрират същите пространства, които се виждат и на записите. Потърсихме за коментар забърканите политици. 

Видеозаписите от Ибиса са като свидетелства от семинар в бананова република: двамата водещи австрийски политици общително беседват с жена, която едвам познават, за концепциите си да управляват лостовете на властта и по какъв начин биха могли да я компенсират, в случай че тя им помогне да стигнат до властовия връх. След няколко часа групата стартира да разисква в. " Кронен цайтунг " или просто " Кроне ", както е прочут вестникът, и въздействието му върху идните избори. Направено е предложение младата рускиня от Латвия дискретно да придобие половината от " Кронен цайтунг ". Щрахе споделя, че в случай че вестникът " ни поддържа " преди изборите, " ще вземем не 27, а 34 на 100 " от гласовете. Всяка публикация, " която ни оказва помощ, вбесява алените и черните ". Той има поради Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) и ÖVP,  които ръководят страната след войната, в множеството случаи дружно.

" Кронен цайтунг " доближава до над една четвърт от австрийците. Щрахе, който оглавява партията си от 2005 година, е изцяло наясно, че поддръжка от този вестник ще укрепи доста напъните му да се настани в канцлерството във Виена. А точно това е задачата на Щрахе през лятото на 2017 година По това време младият претендент на ÖVP Себастиан Курц таман изпреварва FPÖ в сондажите.

Първоначално Щрахе наподобява внимателен във връзка с изказванията на рускинята, че има намерение да купи половината от собствеността в  " Кронен цайтунг " и че към този момент е в контакт с двама от четиримата наследници на издателя на " Кронен цайтунг " Ханс Диханд. " Не чаках това ", споделя Щрахе. Постепенно обаче подозренията му, наподобява, изчезват и надвива апетитът му към договорка, която евентуално би го доближила до канцлерството. Той обаче не стопира да акцентира, че бъдещата договорка " би трябвало да е законна ". Щрахе споделя също, че с вестника дамата ще е в " един тим с 10-те най-могъщи хора в Австрия ". Той прибавя, че във вестника има " трима-четирима души, на които би трябвало да се покаже вратата ", само че прибавя, че " ние бързо ще доведем петима нови ". Наистина ли нещата са толкоз елементарни? " Журналистите са най-големите курви на планетата ", споделя той.

Младата жена пита какво ще й донесе инвестицията персонално на нея. " Ще имаш в ръцете си оръжие, което

 

ще ти разреши да правиш каквото си поискаш

 

в Австрия ", дава отговор й Щрахе. Който има " Кроне " е освен водач на мнение, само че има и " монопол върху властта, която разрешава да се откриват други бизнес хоризонти ", разяснява той. По-късно той приказва за опцията за контракти по публични поръчки за създаване на автомагистрала, които преди в множеството случаи се възлагали на Щрабаг (STRABAG).

Щрахе се ангажира да обезпечи " изчезналата връзка " към Funke Media Group. По това време немската издателска група, известна преди като ВАЦ (WAZ), има половината от " Кронен цайтунг ", до момента в който наследниците на дългогодишния издател Ханс Диханд държат другата половина. Щрахе споделя, че познава точния човек, който да даде новата посока на таблоида - Хайнрих Печина. Инвеститорът, който Щрахе разказва като " огромен състезател ",

 

" изкупи всички маджарски медии за Орбан през последните 15 година "

 

Печина провежда консолидирането на унгарската преса за премиера Виктор Орбан. " Непсабадшаг " и други вестници, които бяха сериозни към държавното управление, бяха купени или спрени или продадени на хора, симпатизиращи на Орбан. Можем да се поучим от Унгария, споделя Щрахе: " Искаме да изградим медиен пейзаж като този, който направи Орбан ".

Запитан за коментар, Хайнрих Печина сподели, че в никакъв случай не е имал нищо общо с " Кронен цайтунг ". " Във всеки случай в никакъв случай не съм имал, нито имам опция да управлявам или да въздействам на " Кронен цайтунг " по никакъв метод. Никога не съм и твърдял сходно нещо ".

На записа Щрахе добавя, че с изключение на " Кронен цайтунг " публичната тв и радиокомпания ORF също е доста значима. Той споделя, че е допустимо тя да бъде отчасти приватизирана с продажбата на огромен дял на медийния бизнесмен Дитрих Матешиц, началник на Red Bull и на притежаваната от него медийна компания. Можем да си представим цялостно преструктуриране на ORF, споделя Щрахе. Отново и още веднъж хипотетичната рускиня пита какво ще има за нея. Ако вземете " Кронен цайтунг " преди изборите и помогнете на партията " да заеме първа позиция ", можем да приказваме за всичко, отвръща й ръководителят на FPÖ. Това е огромното заричане на Щрахе от онази юлска вечер - че могат да приказват за всичко. За всичко.

Пожеланията от онази вечер в Ибиса последователно се трансформират в

 

действителност за съдружното държавно управление

 

на ÖVP и FPÖ. Настоящият началник на надзорния съвет на ORF е Норберт Щегер, някогашен началник на FPÖ. Преди три седмици той попадна в новините с офанзивите си против един от най-известните публицисти на ORF. След като Армин Волф направи в едно от водещите новинарски излъчвания на медията сериозно изявление за FPÖ, Щегер сподели саркастично: " На негово място бих си взел креативен отпуск, бих обиколил света с парите на данъкоплатците и бих опитал да преоткрия себе си ". Вицеканцлерът Щрахе даде обещание във Facebook, че " ще се бори като лъв " да отпаднат наложителните такси, които австрийците заплащат за издръжката на ORF. Партията му освен управлява публичната медия, само че и доста други браншове в страната. Тя има основни министри - на външните работи, на вътрешните работи, на защитата и на обществената политика.

И трите разследващи служби в Австрия се управляват от министри от FPÖ - партията, обвързвана с " Единна Русия " по силата на съглашение за съдействие от 2016 година Опасенията, че Москва може да има достъп до австрийското разузнаване, накара западните разследващи служби да лимитират данните, които споделят с Виена.

Афинитетът на FPO към Русия играе решаваща роля и за срещата в Ибиса. Йохан " Йоши " Гуденус, който превежда на хипотетичната рускиня, е следвал в Москва. Син на някогашен политик от FPÖ и наказан за отказване на Холокоста, Гуденус е част от крайнодесния лагер от млади години. Той е считан за един от най-важните медиатори между FPÖ и Русия. Той приема покана да посети Грозни от жестокия чеченски водач Рамзан Кадиров, както и от съветските окупатори на Крим. В московския катедрален храм " Христос Спасителят " той приказва против Европейски Съюз и го нарича убежище за  " хомосексуалното лоби ".

" Йоши " е нещо като дясна ръка за Щрахе. Двамата са близки от години - във виенското студентско приятелство " Вандалия " Щрахе е аставник на Гуденус. Щрахе гледа на Гуденус като на своя човек за Русия, таман той провежда срещата във вилата. Младият деятел от FPÖ бил чувал от известно време положителни неща за хипотетичната рускиня. Научил, че тя се интересува от парцели в Австрия, а фамилията на Гуденус има земеделска земя в Долна Австрия. Двамата се срещат във Виена. Във видеото от Ибиса се чува Гуденус да споделя, че дамата предложила да купи земята за пет пъти повече, в сравнение с коства. В Ибиса Щрахе споделя, че Австрия би трябвало да се ориентира в бъдеще към Вишеградската група, че страната " би трябвало да се отвори доста мощно на изток ", към Русия. " Западът е в крах, само че на изток хората са естествени ", споделя Щрахе. Той прибавя, че е бил в Москва по доста мотиви, намира се със съветници на Путин от 10 година и прави проекти " по какъв начин можем да работим стратегически дружно ". Допълва, че Сърбия е прелестна страна, че няколко негови другари са вложили съществено там. 

Основна тематика на диалозите в Ибиса е как FPÖ може да бъде подкрепена финансово. Щрахе изяснява на рускинята по какъв начин може да заобиколи законовите загради, с цел да подари пари на партията му. Ако разказаният от Щрахе модел в действителност съществува, ще е явен образец за нелегално партийно финансиране.

" Има няколко доста богати хора, те заплащат сред 500 000 и 1,5-2 милиона ", твърди Щрахе. В различен миг споделя, че парите още не са преведени, само че са обещани. За такива огромни суми имало организация с нестопанска цел, която нямала нищо общо с партията. " Затова те

 

не са длъжни да се регистрират

 

в Сметната палата ", споделя Щрахе и протяга ръце необятно с цигара в ръка. Гуденус прибавя, че никой не знае за съществуването на организацията. Щрахе прецизира, че тя се оглавява от трима юристи.

Според законите в Австрия подаяние над 50 000 евро би трябвало да се заявява в Сметната палата. Дарения от чужденци не трябва да надвишават 2641 евро. Щрахе твърди, че има 10 евентуални огромни донори за партията му и че има намерение да навести всеки от тях персонално. Споменава, че част от неговите поддръжници са подготвени да дадат пари и на партията на Себастиан Курц, а някои " огромни играчи "  дават и на трите огромни партии - Австрийската национална партия, Социалдемократическата партия и Партията на свободата.

 

(Със обилни съкращения)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР