Снежни бури объркаха ежедневието в Гърция и Турция, а рекордно

...
Снежни бури объркаха ежедневието в Гърция и Турция, а рекордно
Коментари Харесай

Студ скова Балканите, температурите паднаха до

Снежни стихии объркаха всекидневието в Гърция и Турция, а рекордно ниска температура бе измерена в Черна гора - минус 33,2 градуса. Студ е сковал също Албания, Северна Македония и Румъния .

Гърция

Гръцкото държавно управление разгласи вторник за неработен в региона Атика, която включва и столицата Атина, в част от Централна Гърция и някои острови, с цел да може хората да си останат по домовете. Много работещи ще останат в къщи и в сряда. Сняг покри в понеделник гръцката столица и предградията й, обърка превоза, спря работата на имунизационните центрове и затвори учебните заведения. Бурята " Елпида " блокира коли на околовръстния път на Атина. Цяла нощ елементи на гражданската отбрана и на армията са работили за освобождение на блокираните на пътя транспортни средства, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа.
 Балкани зима БГНЕС
Транспортът в доста региони на Гърция, основно в централните и южните региони на страната, остава мощно усложнен поради изобилните снеговалежи. Продължават проблемите и на остров Евбея с доста ниски температури, снеговалежи и спирания на електрозахранването. Гражданската отбрана е в нараснала степен на паника в столичната област Атика, както и в Евбея, Беотия, Цикладските острови, Крит, Спорадите и Додеканезите, заяви АНА-МПА. В тези региони са затворени учебните заведения, както и частните предприятия като се изключи питателните магазини, аптеките, бензиностанциите и другите услуги със значение за превъзмогване на следствията от неприятното време.

Заради мощните северни ветрове, които в Егейско море доближават до осма-девета степен по скалата на Бофорт, доста от фериботните връзки са спрени. Товарен транспортен съд, претрупан с желязо, заседна край остров Крит. На атинското летище " Елефтериос Венизелос " доста полети се правят със забавяне, а други са анулирани. В понеделник националният транспортьор " Иджиън еърлайнс " анулира съвсем всичките си полети.

Прекъсвания на електроснабдяването има на доста места в Гърция, в това число в Атина, поради претоварване на трансформаторите. Властите се безпокоят и от повишеното общо ползване на електрическа енергия, макар че работят всички налични мощности. Вчера потреблението е достигнало до 8700 мегавата, а през днешния ден се чака да бъде още по-високо. Цената на електрическата енергия на едро в Гърция е 280,81 евро на мегаватчас или с 16 % по-висока от през вчерашния ден.

Турция



Националният авиопревозвач на Турция " Търкиш еърлайнс " разгласи, че прекратява всички полети от и до летище Истанбул до 24 часа. По-късно бе отворена една писта, с цел да разреши кацането на полети от Съединени американски щати, Канада и Мексико. На по-малкото летище на азиатския бряг - " Сабиха Гьокчен ", няма огромни разбърквания в програмата на полетите.
 Балкани зима Българска телеграфна агенция
Силният снеговалеж в Истанбул попречва освен въздушния, само че и наземния трафик. На места снежната завивка доближава 85 см. Много коли закъсаха по пътищата, като някои от тях се наложи да чакат по 17 часа. Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че общо 5057 души, блокирани на пътя, са били избавени от управляващите, а 3180 са настанени в хотели, общежития и други места за настаняване.
До обяд във вторник бе неразрешено придвижването на частни коли в Истанбул.

Училищата в Турция са в зимна почивка, само че университетите прекратиха за два дни занятия. Обществените служби в Истанбул през днешния ден няма да работят поради неприятното време. Очаква се по-късно през днешния ден в региона още веднъж да завали сняг. Сибирски мраз скова Източна Турция. В град Юксекоwa, окръг Хаккяри, термометрите регистрираха 25 градуса под нулата. Местни реки замръзнаха, а по фасадите на постройките се образуваха петметрови ледени висулки. За първи път от близо 30 години сняг заваля в Анталия. Необичайното за региона събитие изненада и зарадва локалните поданици. Мнозина побързаха да се снимат на фона на снежната конюнктура, други се замеряха със снежни топки.

Албания и Черна гора
В Албания поради студеното време от през вчерашния ден за три дни са затворени началните учебни заведения и гимназиите. В Източна Албания температурата падна до минус 17 градуса. Населението е посъветвано да не употребява колите си.
 Балкани зима Българска телеграфна агенция
Рекордно ниска температура бе измерена тази заран в Черна гора - минус 33,2 градуса. Най-ниската температура в Черна гора до момента бе измерена през 1985 година в Рожае - минус 32 градуса.

Румъния и Северна Македония
 
 Балкани зима Българска телеграфна агенция
Минус 24,8 градуса бяха измерени тази нощ в окръг Харгита в Румъния, където хората са привикнали с дългите зими и ниските температури. От метеорологичната работа показаха, че тази стойност не е връх и е нормална за този интервал на годината. Абсолютният най-малко, регистриран в Харгита, е минус 38,4 градуса по Целзий през 1985 година

Минус 20 градуса бяха измерени тази заран в Маврово и Берово. В Република Северна Македония през днешния ден е слънчево, само че студено. В Скопие е минус 9 градуса по Целзий. Снежната завивка в Маврово е 39 см, на Попова шапка - 31 см, а в Круево - 15 см.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР