Снежна буря връхлетя участниците на световното първенство по риболов на

...
Снежна буря връхлетя участниците на световното първенство по риболов на
Коментари Харесай

Снежен ад на световното по риболов на лед в Батак

Снежна стихия връхлетя участниците на международното състезание по лов на риба на лед, което ще се организира през уикенда на язовир „ Широка поляна “ до град Батак. Бялата буря към този момент затрупа повече от 150 състезатели и треньори от 15 страни, които ще спорят за международната купа на родопския водоем.

В първия подготвителен ден снегът не съумя да уплаши рибарите, които самоуверено газиха из преспите над леда, пробиваха дупки и ловиха костури и бабушки. „ Очертава се да гледаме най-екстремното състезание по лов на риба, провеждано в миналото. Ще поставим всички старания за протичането на шампионата, без значение от времето “, съобщи ръководителят на Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) Георги Михайлов.

Всички състезатели носят екипи, които устоят на мраз до над минус 30 градуса. Ледът на „ Широка поляна “ към този момент приближава половин метър, а участниците разполагат със специфични ледобури за отваряне на дупки. „ Риболовът на лед е такава дисциплинираност, че би трябвало да бъдем готови и за най-тежките условия. Свикнали сме да ловим в какви ли не снегове и виелици, тъй че времето не може да ни изненада “, сподели треньорът на тима на България Ивайло Христов.

Неговите шестима състезатели ще ловят в конкуренцията на отборите от Русия, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Швеция, Норвегия, Финландия, Полша, Чехия, Румъния, Съединени американски щати и Монголия. Фаворити за купата са някогашните руски републики, само че и други от останалите тимове могат да се класират в челната тройка.

Снежният пъкъл изправи на нокти общината в Батак и горското стопанство „ Широка поляна “, които хвърлят всички сили и техника, с цел да могат участниците в международното състезание да стигнат до местността „ Кавалтепе “, където са тренировките и надпреварите. В първия подготвителен ден състезателите на България реализираха положителни резултати. Националният ни първенец Слави Лазаров даже беше нападнат от състезателите на Украйна. Когато видяха, че нашето момче лови риби, съперниците бързо разпробиха дупки към него, с цел да му изгонят улова. „ Това е част от играта и в самото съревнование, което следва. Надявам се нашият тим да се показа добре, защото познаваме водоема и държанието на рибите. Снегът и вятърът не могат да ни уплашат “, съобщи първенецът на България от последното републиканско състезание.

Световният шампионат ще се организира в събота и неделя на „ Широка поляна “ в региона на местността „ Кавалтепе “. В риболова на лед състезателите употребяват дребни въдички, наричани „ балалайка “. За примамка и захранка се употребява ларва на комар, която се явява най-голямото лакомство за рибите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР