> Снежинка СтойковаСъучастник на българите е румънецът Сорин Гъздак, зет

...
> Снежинка СтойковаСъучастник на българите е румънецът Сорин Гъздак, зет
Коментари Харесай

Наш политик в афера за 45 млн. евро с Иван Универсалния и Мила Георгиева

 > Снежинка Стойкова
Съучастник на българите е румънецът Сорин Гъздак, шурей на някогашен народен представител.
Разследването на Националната организация за битка с корупцията в Румъния е от 2012 година Тогава българската компания “Ви Ем Корпорейшън " кандидатства за доставка на артикули за небогати. Собственик е Валери Милорадов, който обаче е подставено лице. Реално сдружението се направлявало от Иван Танев-Универсалния и тогавашната му партньорка в бизнеса Мила Георгиева. Пълномощник на “Ви Ем корпорейшън " пред румънските управляващи е била Снежинка Стойкова.

Според прокуратурата Иван Универсалния и Мила Георгиева са я принудили да внесе подправени документи в локалната Агенция за заплащане и интервенции в земеделието, с цел да може “Ви Ем Корпорейшън "  да завоюва два контракта за доставка на храни. Според тях българското сдружение трябвало да обезпечи 36 т бяло брашно и 17 млн. бутилки олио. Румънецът Сорин Гъздак пък заявил, че може да достави на “Ви Ем Корпорейшън " 37 т брашно. 

Банка от България издава гаранция на “Ви Ем Корпорейшън ", договорите са подписани, а парите са преведени. След това обаче са доставени към 30% от брашното и 3% от олиото. Щетата за румънската страна е оценена на 45 млн. евро, за което стартира дело. По същия случай продължава друго следствие за пране на пари, тъй като средствата са преведени от българската компания в друга страна, с цел да се заличат следите.

Агенцията за заплащания и намеса в Румъния стартира да търси парите от банката, издала гаранцията, която към момента води дело у нас за заличаването ѝ като заемодател на “Ви Ем Корпорейшън ". Оказва се, че и тя е жертва на схемата на Иван Универсалния и Мила Георгиева.

Няколко месеца след договорите на “Ви Ем Корпорейшън " с румънската организация през декември 2012 година Специализираната прокуратура и ГДБОП разрушиха бандата на Иван Танев-Универсалния и Мила Георгиева за данъчни закононарушения, която е работила в България и е ощетила бюджета с 50 млн. лева Танев съумя да избяга и се скри в Дубай. Издирваха го с алена бюлетина в Интерпол, само че неотдавна фотографията му изчезна от листата с най-търсените по света бандити.

Мила Георгиева и още няколко души бяха дадени на съд по същото дело, което беше прекъснато. През 2015 година още веднъж я арестуваха за поръчкови убийства, търговия с дрога и палежи. Години след договорите за доставка на храни в Румъния, когато тече следствието против нея, Снежинка Стойкова гради политическа кариера в България. Преди това е била помощник на правната комисия в Народното събрание.

През 2014 година е претендент за народен представител от листата на “БСП Лява България " като квота на партньорската партия ДСХ. След промяната на управлението при алените ДСХ към този момент не е съдружен сътрудник. През 2015 година е претендент и за общински консултант. През 2017 година Стойкова още веднъж напира към Народното събрание, към този момент от листата на “АБВ - Движение 21 ", само че още веднъж не съумява.

От 2016 година до момента тя е зам.-председател на ДХС. “24 часа " потърси Снежинка Стойкова на мобилния телефон за повече детайлности по румънската спекулация. Когато разбра от кое място я търсим, прекъсна връзката. Снежинка Стойкова е била и в Съвета на шефовете на “Димел мес " - една от компаниите, следени от Иван Танев-Универсалния в предишното. Заедно с нея в борда е била и моделката Цветелина Бранкова-Танева, брачна половинка на Иван Универсалния.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР