Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от

...
Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от
Коментари Харесай

Мисли ratioнално

Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от 20-членния екип на Ratio, който провежда събитията на доброволни начала

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Интересът към психеделиците се възражда

Този път наред е науката
7 сеп 2018
Велики клубни открития

Неформални събития в софийски заведения показват най-новите научни открития на понятен език
18 ное 2016 " Хората имат една съответна визия за учени – сухари, които са, в резюме казано, смотани. Ние разрушаваме тази визия и им представяме учени, които от време на време са облечени даже като скейтъри. Чупим стандарта ", споделя Петко Желязов, водещ на събитията за известна просвета Ratio. Думите му най-добре разказват какво тъкмо прави той и останалата част от екипа на Ratio, който провежда едноименните събития: чупенето на стандарти. Не единствено във връзка с това по какъв начин наподобяват учените, само че и към кого е ориентирана науката. " Искаме да накараме хората да възприемат известната просвета като просвета ", прибавя Любомир Бабуров, съосновател на неправителствената организация.

Срещаме се с Желязов, Бабуров и Снежана Янева от Ratio едвам дни преди деветото издание на Ratio. Всички са в положително въодушевление и Бабуров ни демонстрира през телефона си една от аргументите: към този момент са продали повече билети, в сравнение с по отношение на всички останали издания до момента и тримата са сигурни, че това ще е първата напълно разпродадена конференция на Ratio. От изявлението до излизането на този текст прогнозата им към този момент се е сбъднала.

Дългият път дотук

Идеята за събитията Ratio се ражда през 2011 година в главите на Любомир Бабуров и Василена Вълчанова. " Ходехме по събития за известна просвета по света и си споделих, че това е нещо, което работи на други места и нямаме еквивалент в България ", споделя Бабуров. Според него всички сходни събития преди появяването на Ratio са били ориентирани по-скоро към подрастващи, които скоро би трябвало да решат къде и какво ще учат. Идеята на Ratio е да е ориентирана към всички възрасти и да се възприема като част от културната стратегия.

Първият опит се случва бързо. Дебютното издание на Ratio е през септември 2012 година в Младежкия спектакъл в София. " Направихме го с допустимо минимум разноски, всичко беше на ръба във връзка с финансирането. Отидоха към 12 хиляди лева и завършихме на хиляда лв. загуба ", споделя Бабуров и прави съпоставяне с идното издание, което е с най-високия бюджет до момента: малко под 30 хиляди лева Днес екипът наброява към 20 души, като всички работят на доброволни начала отвън нормалната си работа, в това число и лекторите. Финансирането идва от продажба на билети, поддръжка от компании и значително алегорична помощ от Министерството на културата. Тази алегорична помощ е и алегорична победа за Бабуров и желанието му известната просвета да се възприема като част от културата.

Още от начало Ratio е замислено във формат две събития годишно – пролет и есен. Заради проблеми с финансирането нещата не всеки път вървят по проект: през 2015 година да вземем за пример Ratio няма, а през 2016 година събитието е единствено едно. Оттогава насам всичко върви освен във възходяща линия, само че и над упованията на уредниците. Освен двете огромни конференции, през 2018 и 2019 година Ratio провежда още няколко десетки дребни събития – общо 40 в годината, от време на време в партньорства с разнообразни планове и музеи. " Тази година за пръв път пробвахме дали можем да създадем една цялостна културна стратегия с тенденция известна просвета и успяхме ", споделя Бабуров.

Космос, мухи и паралелни вселени

За идното издание на Ratio екипът е подготвил разнообразна стратегия: от лекция на тематика " Тайният живот на мухите " от доктор Ерика Макалистър, през полемика по отношение на бъдещето на галактическите пътувания и колонизацията на други планети до диалози за невропластичност, памет и паралелни вселени с доктор Томас Науман и доктор Ален Бюсон. Бабуров с възторг ни демонстрира и схема на симулатор на гравитация на друга планета, какъвто ще има на събитието.

Международният набор на лектори може би най-добре демонстрира развиването на Ratio през годините. Докато първоначално екипът мъчно намира верните хора, в този момент сложното е в избора измежду изявяващите предпочитание. Според Бабуров и Желязов не е задоволително учените да са добре готови, само че и да са умели презентатори. Затова и в екипа на Ratio има хора, чиято цел е точно да приготвят лекторите за сцената, а подготовките преди всяко събитие взимат няколко дни.

Интересни учени има освен от чужбина, само че и от България. Желязов твърди, че младежите от академичната общественост от страната, с които се срещат, са надалеч от визията на хората. " Срещаме се с младежи учени, които са надалеч от " феодалните старчета ", които най-често си представяме. Вижда се промяната на поколението и поради нея съм оптимист за бъдещето ", споделя той.

Събитията на Ratio стават все по-популярни и значително уредниците към този момент са се справили с първичната си задача да вкарат известната просвета измежду културната стратегия в България. Желязов обаче е умерено оптимистичен и отбелязва, че измежду всеобщото общество и медии в страната господства псевдонауката. За Бабуров обаче време за скептицизъм няма: екипът към този момент работи по идващите две конференции, които ще се проведат през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР