Снежана Атанасова – една от любимите тв водещи на българите

...
Снежана Атанасова – една от любимите тв водещи на българите
Коментари Харесай

Преди да напусне този свят легендарната водеща Снежана Атанасова изплака: Аз измислих „Съдебен спор”, откраднаха ми го!

Снежана Атанасова – една от обичаните тв водещи на българите през 80-те и 90-те години на предишния век, е следващата жертва на рака. Емблематичната журналистка от предаванията „ Актуална антена ”, „ Анкети ” и „ Изборът ” умря при започване на седмицата, забравена от всички. Близките й другари с тъга споделят, че е била доста самотна и огорчена. Отишла си е в страшни страдания, след 3 месеца, прекарани по лечебните заведения, научи HotArena.

Чаровната русокоска бе същински герой за правдивост и от ефира на Българска национална телевизия клеймеше с камера и микрофон фалша и лъжата. Юрист по обучение, тя чудесно познаваше правните проблеми и знаеше, че няма обстановка без излаз. Снежана има своя голям принос към раздвижването на българската публицистика и с право може да се каже, че тя способства за модерния й образ. Още в средата на 80-те години на предишния век Атанасова е първата, която вкарва наличието на аудитория в студиото по време на обществени излъчвания.  Нещо повече – в средата на 90-те години пуска и микрофона измежду присъстващите по този начин, че всеки да задава въпросите си към гостите или да изрича мнение по наболяла тематика. Това става в авторското й предаване „ Изборът ” на Канал 1. Тогава ориста я среща със сегашните мастити тв продуценти и водещи на предаването „ Фермата ” Иван и Андрей. Те са още възпитаници, само че мечтаят да станат кореспонденти и да навлязат в дебрите на публицистиката. Атанасова с подготвеност подава ръка на амбициозните младежи.

Година по-късно Снежана Атанасова е принудена да напусне работата си като водещ в Българска национална телевизия. Изпада в недружелюбност и интензивно търси контакти, че да бъде още веднъж в ефир. Опитва да откри „ заслон ” под покрива на радиото. Прави идея за предаване и го показва пред тогавашните шефове. Завистливи сътрудници й подливат вода и тя с изненада схваща, че концепцията й не е утвърдена, тъй като „ издиша ” професионално.  Тогава търси контакт с Иван и Андрей – въпреки всичко, те минават за нейни възпитаници. Отива в Би Ти Ви и предлага концепцията си за правосъдно предаване с аудитория, която интензивно да взе участие в полемиката. 

„ Депозирах моето правосъдно шоу в Би Ти Ви, когато Иван и Андрей бяха продуценти и водещи там. Аз го записах и патентовах. Те го откраднаха и направиха години по-късно по Нова телевизия. Всъщност, „ Съдебен спор ” е взаимствано директно от моя план.

Първото правосъдно шоу беше моя концепция и Иван и Андрей, които бяха първите продуценти на предаването, добре знаят това. Мислех, че сме другари и не чаках този удар зад тила. Трудно е да се примиря с наглата кражба. Това, което се случи с моята концепция, премисляна дълго и точно, е замяна, съсипване на смисъла. Не настоявам, че са ме копирали изцяло – „ Съдебен спор ” доста се разграничава от първичната ми идея. Авторите просто са унищожили концепцията ми и са я показали за своя. Тяхното е махленщина, не е правосъдно шоу. Лишиха ми концепцията от смисъл ”, възмущаваше се пред кореспондент на „ Уикенд ” прецаканата Атанасова, потвърждавайки, че рубриката, тогава, „ Съдебен спор ”, е нарушила авторските права на неговия основател.

Снежана сподели и документ, удостоверяващ че тя е основател и регистратор на шоуто във „ Филмаутор ”. Журналистка признава, че на 4 юни 2008 година регистрацията към този момент е била факт. На 3 октомври  2010 година с изненада научава, че в предаването на Иван и Андрей „ Станция Нова ”, се появява графа с името „ Съдебен спор ”. Години по-късно „ Съдебен спор ” към този момент не се продуцира от Иван и Андрей, откакто редактора Жоро Игнатов и водещата Нана отхвърлят да ги последват в ТВ 7.

За продуцентите Иван и Андрей телевизионната журналистка си спомня : „ Познавам Иван от 13-годишен. Един ден в редакцията на предаването „ Изборът ” се яви една доста нещастна жена. Доведе я операторът Любо Цветков и я показа като негова съседка, майка на две деца, зарязани от татко им, самата тя безработна. Цялото семейство оцелява с пенсията на баба си. Дни по-късно майката на Иван бе назначена като асистент-режисьор на предаването ми „ Изборът ” без значение, че й липсва нужната подготовка. Саша Христова заработва и в други излъчвания. Иван израсна безусловно пред очите ми и не без моята всеотдайна помощ се трансформира във водещ дружно с приятеля си Андрей. Лансирах ги като кореспонденти в „ Изборът ”, а след това те към този момент сътвориха „ Сблъсък ”, описа в изявлението си Снежана Атанасова.

Когато приготвят „ Станция Нова ”, тя им предлага взаимна работа и изпраща плана си за правосъдно тв шоу. По думите й реакцията на „ опосумите ” била: „ Гениално ”. Но макар гениалността, планът стартирал без нея... Първоначално Снежана мисли да си търси правата по правосъден път, само че в следствие се отхвърля. Мечтае да се върне в радио или в ефирен ефир, само че учудващото за самата нея всички порти се затварят. Огорчение изпитва от свои някогашни сътрудници, само че приема провокациите на живота с вдигната глава. Чува намеци, че била алкохоличка. Така последните 15 години от живота си тя е без работа. Според някои, повода за затворените порти се крие във връзката й с политолога Алекс Алексиев, който с днешна дата е ръководител на Центъра за балкански и черноморски проучвания. Според  слуховете, двамата са извънредно близки по време на измененията от 10 ноември 1989 година Тогава Снежана е в разцвета на кариерата и хубостта си – към 40 годишна жена, която единствено отглежда щерка си и се стреми да и обезпечи най-хубавото в живота.

Докато Снежана е измежду отличниците на Българска национална телевизия, Алексиев занапред стартира да громи номенклатурчиците от Българска комунистическа партия и да разрушава основите на пещерния комунизъм. Фигурата му обаче е противоречива. Той постоянно е анти съветски и про американски надъхан. Анализите му не се харесват на огромна част от някогашните червени. И с цел да не влизат в „ завършения ” с него, те нападат Атанасова.  Припомняме, че Снежана Атанасова беше създател и водещ на паметните в миналото излъчвания „ Актуална антена ”, „ Анкети ”, „ Частен случай ”  и „ Изборът ”.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР