Снеголом, гъбни вредители и корояди – основни причинители за загиване

...
Снеголом, гъбни вредители и корояди – основни причинители за загиване
Коментари Харесай

Съхнат боровете край Присовските завои

Снеголом, гъбни вредители и корояди – съществени причинители за загиване на иглолистните
Уважаеми другари на българската гора, СЦДП със угриженост осведоми, че е установено съхнене на борове наоколо до така наречен Присовски завои, край гр. Велико Търново. Причината за това са разнообразни биотични и абиотични фактори, като най-голямо отрицателно въздействие оказват разнообразни типове бръмбар корояд. Изсъхналите дървета се виждат и с просто око, даже от пътя, при влизане във Велико Търново от южния вход на града. Силно наранени са четири сектора с обща повърхност 86 дка държавна горска територия. Според специалистите лесовъди аргументите за съхненето на бора са сложни. През последните години, наред с покачването на температурите, се следи също неравномерно систематизиране на преваляванията и други стресови обстановки за растителността. Залесяванията с чер и бял бор в региона са осъществени преди повече от 50 години, като за тези иглолистни култури са положени доста грижи от локалните лесовъди. Залесяванията са осъществени тук-там, които обаче не са типични за бора и са на дребна надморска височина – от 180-240 м. Това е надалеч под естествената среда на разпространяване на белия и черен бор.Ареалът на белия бор в България е сред 800 и 2000 м н.в., а на черния – от 400 до 1500 м н.в. Така основаните култури са с отслабен напредък и сложени в неподходящи за тях климатични условия, се оказват нападнати от вредители.
Санитарната сеч ще усъвършенства положението на горската екосистема в региона.
Мъртвите дървета основават удобна среда за развиване на паразити, вредители и фитопатогени, което покачва риска от разпространяване на съхненето. Навременното им унищожаване е от основна значимост за спиране на нездравословните процеси. Скорошно осъществяване на санитарна сеч ще усъвършенства положението на горската система в региона. Природата е по-силна от индивида, само че влагаме професионалните си познания, поставяме старания и грижи, с цел да я съхраним, безапелационни са лесовъдите от ДГС Болярка – Велико Търново. Те са установили болестта по боровете край с. Присово в края на 2021 година и навреме са алармирали Регионална дирекция по горите – Велико Търново и Регионалната дирекция по околна среда и водите – Велико Търново. След инспекция на обстоятелствата и оглед на място, от там са дали позитивна оценка за допустимост на настояването за осъществяване на санитарни сечи в засегнатите сектори, за обновяване на гората. Положително мнение за допустимост е обещано и от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ – гр. Плевен. За всяко съответно насаждение е утвърдена активност на сечта, според от степента на увреждане на дървостоя. В три от секторите плануванаъа санитарна сеч е с активност до 20 % за черен и бял бор. В най-силно засегнатият сектор се планува до 50% санитарна сеч, само че единствено в най-увредената му част, която е с повърхност от 12 дка. Дейностите по унищожаване на мъртвите дървета би трябвало да стартират до месец, а сечта ще бъде осъществена под контрола на чиновници на ДГС „ Болярка ”.
С извеждането на санитарните сечи ще се усъвършенства фитосанитарното положение на региона и ще се толерират локалните дървесни типове, което ще направи по-устойчива горската екосистема. В случай, че няма естествено обновяване в откритите площи, на терена ще бъде осъществено залесяване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР