Снегът се отлага до декември. Досега два "сочни" средиземноморски циклона

...
Снегът се отлага до декември. Досега два "сочни" средиземноморски циклона
Коментари Харесай

Проф. Рачев обяви кога идва големият студ и даде пълна прогноза за декември!

Снегът се отсрочва до декември. Досега два "сочни " средиземноморски циклона подминаха България, изясни пред вестник "Телеграф " климатологът проф. Георги Рачев.

Във вторник и сряда ще стартират превалявания от дъжд над цялата страна, като във високите елементи на планините те ще бъдат от сняг.

"За страдание до края на месеца огромните международни метеоцентрове не дават прогноза за снеговалеж над България. В неделя вероятно има опция над високите елементи на Рила и Пирин да превали сняг, само че става дума за високата планина. В околните 10 дни сняг в ниското няма да има ", предвижда ученият.

Декември се обрисува да бъде по-топъл от естественото. Според експертите от Европейския център по средносрочни прогнози последният месец от годината ще бъде топъл с най-малко 1 градус над нормата и много валежен.

На противоположното мнение във връзка с преваляванията са американските им сътрудници, които плануват топъл декември, само че дават превалявания една на 70-80 % от нормата.

Условия за ски в планините ще има най-рано към и след 8 декември. Тогава даже и да няма естествен сняг, могат да се намесят снежните оръдия.

За да работят те дейно обаче, температурите би трябвало да са минус 3, минус 4 градуса. Засега до 10 декември надали ще им опция за каране на ски.

Захлаждането се чака от четвъртък нататък. Сутрин температурите в София ще паднат под нулата. В Южна България те ще бъдат към или над нулата.

Максималните в столицата ще са в порядъка на 7-9 градуса, а в Пловдив и Хасково 10-11-12 градуса. Мъглите ще бъдат относително по-рядко събитие, защото ще има навлизане на леден въздух от север.

"Засега времето работи напълно в наша изгода и за нашето здраве ", отбелязва проф. Рачев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР