Снайперист от Хасково уцели мишена от 1.5 км Хасковският топ

...
Снайперист от Хасково уцели мишена от 1.5 км Хасковският топ
Коментари Харесай

Родата на хасковлията, който уцели мишена от 1. 5 км, е...

Снайперист от Хасково уцели цел от 1.5 км Хасковският топ снайперист на посетители на Слави

Хасковският снайперист ефрейтор Крум Хаджипетков шашна и най-хубавите военни експерти от НАТО, откакто уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е единствено един от неповторимите върхове на българина, регистрирани по време на съревнование в Германия това лято.
На най-късото разстояние - 106 метра, той съумява да вкара три патрона в една дупка, като ги набива един в различен.

На 252 м изстрелва три патрона, които събира в пространство с размера на 10 стотинки. След това уцелва топче за тенис на маса от повече от половин километър. На 800 м поразява тъкмо в средата портокал.

Върховото си достижение ефрейторът от 31-ви механизиран батальон – Хасково записва от 1. 5 км. След 21-километрово бягане със снаряжение и 25- килограмова раница с пясък на гърба, той стреля с пушката си, и то с едната ръка, и поразява цел с размери 50 см.Тогава изискването е било да се стреля с непознат снайпер и българинът избира пушката „ Сага ” на финландски капитан. Скандинавецът обаче, с цел да спести от тежестта на снайпета оставил двуногата му в казармата, тъй че на Крум се наложило да употребява раницата си за стабилизатор. Това не попречило на точния му изстрел, както и че пушката била държана единствено с едната ръка, което е доста мъчно.

В конкуренцията в Германия взели участие снайперисти от 19 страни членки в НАТО, както и три страни наблюдаващи, а чужденците били мощно впечатлени от уменията на българския боец.

За него е въпрос на чест да служи като снайперист в Българската войска. Важно е от всичките задачи, учения и занятия да извлека оптимално потребното нещо за себе си, да придобия опит, умения и познания, които да мога да предам на идващото потомство, декларира гордо ефрейторът, който е в родната войска от 9 години. Близък е с доста американски бойци, около съвмесната им работа и черпи опит от тяхната процедура и умения. Съжалява, че няма опция да работи и с съветската войска, тъй като и там има страхотни снайперисти, от които би могъл да научи доста.Като по-млад е имал интерес и към Френския задграничен легион, е решил, че ще е по-полезен на Българската войска с уменията си.

Едва 7-годишен прави първия прецизен изстрел

Крум стартира да стреля още от дете. Първият му огромен триумф е, когато уцелва капачка от 50 метра. Баща му го възпламенява по оръжията и стрелбата и го води за първи път на рубежа. Крум си спомня, че на седем години е бил първият му сериозен тест на далечна цел. Тогава съумява да уцели с флоберка капачка от 1,5 литрова бутилка на 50 метра. Младият стрелец от Хасково схванал, че с цел да възпроизведе прецизен изстрел е належащо да има постоянна опора на пушката си, по тази причина употребявал стол, на който я опрял и нацелил капачката в центъра.

Крум Хаджипетков е роден в Хасково преди 39 години. Завършил е локалния Механотехникум със компетентност „ Технология на машиностроенето ”. Баба му Мария е потомка на тракийски бежанци и е родом от селото на Капитан Петко Войвода – Доган хисар. Другата му баба пък от фамилия на бежанци от Македония, споделя се Костадинка и е родена в Серес, който в този момент е в северна Гърция. Единият му дядо е от старозагорските села, а другият е от Горски извор. Братът на баба му – Георги Илиев Иванов, е един от двамата оживели хасковлии, от военната част по време на втората международна война. Бащата на Крум постоянно му разказвал историята за немски снайперист, който избил много български бойци на фронта, предадена му от дядо Георги. Нашият батальон е бил ситуиран в окопи в полето в Унгария. Там обаче имало спиране сред окопите и бойците трябвало да излезнат за малко навън, с цел да преминат в другия. Точно там те били покосявани от противников огън.Той траял през целия ден. Едва по здрач нашите бойци забелязали отблясък на оптика от мъртъв кон посред полето. Те напълнили с олово животното, а вътре разкрили маскирания немски снайперист. Хитлеристът направил дупка сред ребрата на коня и от там целил нашите бойци.Тази ужасяваща история въодушевила дребния Крум и го запалила доста по стрелбата. Дядото на татко му Крум, на който е кръстен, също бил на фронта.Записал се като доброволец на 18 години и по-късно останал да служи в армията, където стигнал до чин капитан от запаса. Дядо Крум разказвал на своя внук истории за това по какъв начин немците са го завладели и той е съумял да избяга и да се върне в България.

Ходил на две задачи зад граница

Крум Хаджипетков е ходил на две военни задачи в Афганистан, с парите от тях си обзавел жилището в Хасково, купил си апартамент в Пловдив. Сега множеството си свободно време и отпуски прекарва в „ Кючук Париж ” и на морето в Созопол, където има доста другари.

Щатното му оръжие е немски снайпер на „ Хеклер и Кох ”, с което е привикнал и борави стремително. Той споделя, че в никакъв случай не е взел участие в улични свади и не се е бил в случай че не бъде предизвикан. Но в случай че усети опасност за хората към него, сътрудниците си или почтени жители би реагирал на секундата, без да мисли за своя живот.

Майката на Крум била доста упорит човек и на 5 година го записва в отбор „ Хасково ”. Ръководителят Ана Димитрова, която неотдавна получи званието „ почетен жител на Хасково ”, държала доста на строгата дисциплинираност и съблюдаване на ред и почитание към хореографа. Направо си беше като американски сержант, спомня си през днешния ден снайперистът. Освен на танци, майка му го записва и на частни уроци по френски език.

Вярата в Бога му дава сили и го прави добър човек

Снайперистът споделя, че не се опасява от нищо, само че преживелица му посочила, че има Господ. Бил на отмора със сина си на Приморско. Мъртво течение завлякло детето, а Крум се хвърлил да избавя 10-годишния си тогава наследник. Хванал го и го тласкал на открито, вървейки по дъното, само че заседнал в дупка и останал под водата, единствено ръцете му и детето се показвали над водата, той схванал, че се дави. Тогава усетил Божията интервенция. Някой все едно внезапно спрял за миг напора на вълните и като че ли ми подаде ръка, с цел да изляза от ямата, споделя той.

Крум повярвал в Христос още като дете. На 5 години амбициозната му майка го записала с изключение на на танци, и на уроци по френски език в Хасково. Учителката Джогова, била доста строга жена, а той постоянно закъснявал за часовете и тя му трила сол на главата. Един ден дребния Крумчо още веднъж закъснявал за часовете, само че се помолил: " Господи, в случай че те има направи по този начин, че да не закъснея този път ". И станало знамение, той просрочен малко, само че за пръв и финален път учителката му закъсняла повече от него и не му се карала този път.

Топ стрелецът споделя, че мощно има вяра в Бога, само че не върви постоянно на черква. Кръстен е като дете от отец Антоний и храмът, който най-често посещава е „ Св. Богородица ”. Хаджипетков не е ходил в Йерусалим, само че дядо му бил хаджия и по тази причина семейството му е такава. Не претендира да е правоверен християнин, само че има вяра, че Христос е на всички места с него и му оказва помощ да е по-добър човек.

Снайперистът в този момент мечтае да сътвори ново семейство и да си има дъщеричка, тъй като фамилните полезности са едно от най-важните неща в живота съгласно него.

Има огромно сърце

Хаджипетков има положително сърце. Той има голямото предпочитание да стартира образование на деца с детска церебрална парализа, които да научи да стрелят.

Признава, че първо би трябвало родителите да се престрашат, а по-късно той ще оказва помощ на малчуганите да натрупат самочувствие и да се усещат добре измежду останалите деца. За най-точните дребни стрелци ще има и грамоти, с цел да могат да се хвалят с точния си мерник, пали се снйперистът.

Самият той има наследник на 13 години, който доста обича и естествено е запалил по стрелбата. Снайперистът следва фамилната традиция и води момчето на стрелбище „ Диана ” край Хасково, с цел да го вкара в тънкостите. Малкият също бил на седем години, когато стреля за първи път и демонстрира, че има заложба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР