сн: http://www.clevescene.com Със затоплянето на времето и приближаващото лято вицепремиерът

...
сн: http://www.clevescene.com Със затоплянето на времето и приближаващото лято вицепремиерът
Коментари Харесай

Крути мерки срещу шума ще засегнат заведения, магазини и митинги


сн: http://www.clevescene.com

Със стоплянето на времето и приближаващото лято вицепремиерът Валери Симеонов още веднъж се захвана да взема решение проблемите с шума от заведенията. Вместо да ревизира шумните нощни заведения, този път той е внесъл ремонти в Закона за отбрана от шума в околната среда. Те плануват по-големи наказания за нарушителите, опция за затваряне на заведения за един месец, за конфискуване на озвучителната им техника, както и инспекция на шума при регистрацията на работното време на комерсиалните обекти.

Освен това се планува да се вкарат и оптимални стойности на шума от заведения и търговски обекти освен в околната среда т.е. на открито, само че и в пространствата в жилищни и публични здания. Така търговците ще бъдат глобявани, в случай че предизвикват звук в жилищата или хотелските стаи в близост.

Промените в закона са импортирани взаимно от вицепремиера Симеонов и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Нов инспектор

С поправките се вкарва условие за представянето на нов документ от търговците, когато подават заявление за одобрение на работното време в общината. Става въпрос за мнение от районната здравна ревизия, че заведението или магазинът няма да предизвикват дискомфорт на хората в близост. Такова мнение ще се желае за обекти в жилищни здания или в такива със смесено предопределение.

При подаването на искане за въпросното мнение ще би трябвало да се показва и решение на общото заседание на притежателите и категорично документално нотариално заверено единодушие на всички притежатели на жилища – непосредствени съседи на обекта. Трябва да се показа и документ, че въпросната постройка е въведена в употреба. Иска се търговецът авансово да е замерил равнището на проникващия звук в прилежащи жилищни пространства, които са в непосредствена непосредственост до обекта или граничат с него. Такова замерване може да се направи от упълномощени лаборатории.

Регионалната здравна ревизия ще прави лични замервания на шума в прилежащите жилища при инспекцията на обекти, за които се допуска, че подвигат звук. В тази рубрика влизат заведения за хранене и развлечения, индустриални обекти и други сходни. Такова замерване ще се прави и при подаване на сигнал за шумни заведения. Ако здравната ревизия засече нарушаване, ще дава 14 дни дни на търговците, с цел да влязат в нормите. След това ще се прави повторна инспекция. Ако се окаже, че шумът от заведенията в прилежащите жилища продължава да е наднормен, те няма да получат мнението, нужно за одобрение на работното време от общината и на процедура не могат да работят.

Според препоръчаните промени и към този момент записалите работно време търговски обекти би трябвало да дадат на общините мнения от районните здравни инспекции за шума в жилищата. Максималните стойности на шума, който заведенията могат да предизвикват в прилежащите жилищни пространства, ще се дефинират след приемането на закона в специфична разпоредба.

Забрани

Измененията плануват и смяна в часовете, в които е неразрешено озвучаването на градините на заведенията. В момента музиката на открито би трябвало да се стопира сред 23 и 7 часа. Сега се предлага удължава не възбраната с 1 час - до 8 часа сутринта. Въвежда се и условие за тишина от 14 до 16 часа. Тези ограничавания не важат за териториите на жп гари, автогари, летища и морски гари, както и за системите за предизвестия и обявяване на бедствия и повреди.

Търговските, индустриалните обекти и складовете в жилищни здания или с такива със смесено предопределение ще би трябвало да отварят или да бъдат зареждани час по-късно от в този момент. Те няма да може да работят или да се зареждат за времето сред 23 и 8 часа. Сега възбраната е до 7 часа сутринта.

Ако тези разпореждания не бъдат спазени, полицията може да затвори обектите-нарушители за период до 7 дни. При наново нарушаване в границите на година те може да спрат да работят за 30 дни. Обжалването на актовете за затваряне не стопира осъществяването им. Това значи, че даже и съдът да реши, че наказването е противозаконна, то по този начин или другояче ще бъде изтърпяно, защото е съвсем невероятно сходно дело да се реши за седмица или месец.

Със законопроекта се вкарва и условие озвучаването на откритите площи на заведенията да става единствено с техника с автоматизирани регулатори на равнището на звука, които не разрешават превишаване на оптималните равнища.

Променят си е часовете, в които не може да се вършат събрания, манифестации и митинги. Сега те не са възможни за времето от 22 до 6 часа сутринта. Според новия законопроект не могат да се организират в часовете за следобедна сънливост - сред 14 и 16 часа, както и във времето сред 23 и 8 часа сутринта.

Наказания

Законопроектът, импортиран от Валери Симеонов и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, предлага и съществено завишаване на санкциите за смутителите на тишината и спокойствието. Според новите текстове санкцията за наднормен звук за заведенията може да е сред 5000 и 10 000 лв.. В момента тя е сред 1000 и 3000 лв..

При наново нарушаване глобите са двойно по-големи - сред 10 000 и 20 000 лв. при 4000 до 10 000 лв. сега.

Същите санкции ще се постановат и за неспазване на възбраните за музика навън и зареждане и работа на търговски обекти в жилищни здания.

Освен това уредбите, колоните и всякаква друга техника, която е употребена при повдигането на наднормен звук, ще се лишава в интерес на страната.

Валери Симеонов към този момент приложи този текст от закона предходната лято, когато при негова акция беше иззета озвучителната техника и преносимия компютър на диджея, който пускаше музика в дискотека " Оксижен " в Слънчев бряг. Самият диджей - Станчо, беше арестуван при акцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР