сн. БТА Координиране на мерките за по-чист въздух със секторите

...
сн. БТА Координиране на мерките за по-чист въздух със секторите
Коментари Харесай

Екоминистрите на Европа обсъдиха по-координирани мерки за чист въздух


сн. Българска телеграфна агенция

Координиране на ограниченията за по-чист въздух със секторите на енергетиката, превоза и земеделието на национално, трансгранично и европейско равнище и прекосяването от етапа на визии към предприемането на съответни дейности, разискаха министрите на околната среда на Европейския съюз по време на първия ден от неофициалната им среща в София в границите на българското европредседателство. Във втория ден тематиката е изменението на климата.

" Категорично настъпи моментът за преосмисляне на наличните подходи за решение на проблемите, свързани с качеството на въздуха, за прекосяване от визии и упоритости към действителни дейности и съответни резултати. Ефективните дейности за понижаване на въздействието на замърсяването на въздуха изискват дълбоки промени, както в политиките, по този начин и в метода на живот и мислене “, съобщи екоминистърът хазаин Нено Димов пред публицисти след първия рунд от диалозите.

Той напомни, че над две трети от страните в Европейски Съюз имат проблем с чистотата на атмосферния въздух като аргументите за това са разнообразни и по тази причина ограниченията за решение на казуса не могат да бъдат унифицирани.

" За всички нас е ясно, че замърсяването на въздуха е сериозен освен екологичен, само че и обществен и стопански проблем, поставящ голям брой провокации във връзка с ръководството и смекчаването на въздействието от нездравословните замърсители ", добави Димов.

По време на неофициалната среща делегатите са се обединили към мнението,че въпреки качеството на въздуха в Европейски Съюз да се усъвършенства, трябват още незабавни дейности в тази посока. Част от решението на казуса е внедряването и потреблението на екоиновациите и подобряването на координацията сред другите управнически равнища и стопански браншове, имащи отношение към казуса.

Министрите са разискали и опциите в границите на дебата за Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2030 година да бъде преразгледан методът, по който европейските фондове подкрепят напъните за по-чист въздух. Постигнато е било съгласие и за нуждата от по-ясно и елементарно използвано законодателство, без несъразмерна регулация и административна тежест, с работещи механизми за докладване, мониторинг и оценка.

" Европейската комисия прави доста във връзка с качеството на въздуха”, сподели европейският комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела. Той напомни, че Европейски Съюз отделя за възстановяване качеството на въздуха 1.9 милиарда евро, само че призна, че Европейска комисия към момента не извършва освен обещаното на жителите на Европа, само че даже и стандартите, предложени от Световната здравна организация.

В рамките на неофициалната среща бе подписано и първото Програмно съглашение за финансиране на стратегия " Околна среда и изменение на климата “ за новия програмен интервал по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 сред България и страните донори – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Новата стратегия „ Околна среда и изменение на климата “ си слага за цел посредством предоставеният финансов запас от 30.5 млн. лева да извърши ограничения по използване на значими политики в региона на ръководството на отпадъците и акомодация и намаляване към климатичните промени.

Дискусиите във втория ден от неофициалния съвет на екоминистрите на Европа ще продължат под знака на интернационалните договаряния по изменение на климата. Вниманието ще бъде ориентирано към провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз, с оглед идната в края на 2018 година Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата.

На срещата се чака да бъде реализирано съглашение за Работната стратегия на Парижкото съглашение и да се даде подтик на световния дневен ред за битка с климатичните промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР