Сн.: БГНЕС Вече две седмици в безчет сърцераздирателни репортажи сърдити

...
Сн.: БГНЕС Вече две седмици в безчет сърцераздирателни репортажи сърдити
Коментари Харесай

Ето кой тъпче символа на България


Сн.: БГНЕС

Вече две седмици в безброй сърцераздирателни репортажи ядосани хора, представящи се за розопроизводители, стачкуват строени пред телевизионните камери, блокират пътища, изсипват чували с розов цвят.

" Мафията стигна и до розите... "

Днешните изкупни цени ги обричали на банкрут. Държавата не правела нищо за тях. Мафията била стигнала и до розите. Но те отхвърлят да продават на безценица и в случай че не получат обезщетения и обезпечена минимална цена, ще бягат в чужбина.

Естествено, земеделският министър незабавно е изпроводен при тях. Обещава им помощ - 30 стотинки на кг. След него идва омбудсманът и надцаква освен с лев на кг, само че и с заричане да сезира Комисия за защита на конкуренцията за картел на розопреработвателите. " Става дума за отрасъл, който е лицето, обликът на страната ни. Жалко е, че сме на път да потъпчем един от най-красивите знаци на страната ни - българската роза ", споделя омбудсманът.

Вярно е - на път сме. И обстановката в действителност е алегорична за българската реалност. Само че патосът е подправен, а адресът на обвиняванията е сгрешен. И изобщо - нещата надалеч не са такива, каквито наподобяват. И с " мафията ", и с " картела ", и със " признака на България - българската роза ", която към този момент не е напълно българска. Протестиращите пък са освен и не толкоз жертва на обстановката в сектора, колкото част от проблемите в него.

Защо падат цените

В продължение на няколко години цената на розовия цвят се надуваше като балон, с цел да стигне до 5-6 лв. за кг. Тази година обаче, както можеше да се чака, балонът се спука и цената се спихна двойно, че и повече. Това обаче не се дължи на нечия зла предумисъл, а на логиката на пазара (не единствено българския), който от една страна реагира на обективните условия, а от друга рано или късно санкционира неразумното държание на пазарните играчи.

Първото обективно събитие е чувството за свръхпроизводство, основало се при започване на тазгодишната акция - в следствие както от климатичните условия, поради които розите разцъфтяха на всички места и по едно и също време, по този начин и от взривното нарастване на розовите насаждения. При тоя растеж на цените мнозина взеха решение, че облагите ще са бързи и сигурни - и се хвърлиха да гледат рози. Така единствено през последните две години засадените площи набъбнаха с 22%.

Същевременно розоварните са притиснати на своя си, международния пазар. Следвайки цената на суровината (розовия цвят), цената на създаваното в България розово масло единствено за последните три години скочи двойно. Затова предходната година доста количество остана непродадено. А клиентите на розоварните (най-големите парфюмерийни и козметични компании), притиснати от конкуренцията на своя си пазар, започнаха да лимитират и даже да изключват розовото масло от рецептурите си.

Гяволък и алчност

На този декор забележителна част от хората, протестиращи през днешния ден, де факто са задълбочили съществуващите проблеми с, меко казано, неразумното си пазарно държание. На по-достъпен език това може да се преведе като гяволък и алчност. Всъщност, в този отрасъл ясно се разграничават два модела на държание, два паралелни свята, които имат малко общо между тях.

В първия всичко е ясно, документирано и обезпечено. В него са най-големите розоварни, които създават най-качественото розово масло и продават на най-взискателните пазари. Те изминаха комплицираната процедура и се подложиха на скъпоструващ одит, с цел да влезе " Българско розово масло " в регистрите на Европейски Съюз като Защитено географско напътствие. Те работят напълно " на ярко ", единствено със сертифициран посадъчен материал и качествена суровина с обезпечен генезис, без никакви медиатори и прекупвачи. Те имат лични розови насаждения и имат дълготрайни контракти с фермери, които от своя страна също работят " на ярко ". Регистрирани са като аграрни производители, заплащат налози и осигуровки, при тях също всичко е документирано. Интересът на договарящите се е съвместен. Освен повече непоклатимост и предвидимост, фермерите получават първокласен посадъчен материал, ноу-хау и даже финансова поддръжка. Тези розовари и розопроизводители са индиректно наранени от днешната драма, само че не са директни участници в нея. Тя е сътворена от пребиваващите във втория успореден свят в този отрасъл.

В него всичко е " под масата ", без документи и кеш. Първи по веригата са розопроизводители, които с цел да не се прецакат, не желаят никакви контракти и продават " на пътя " - на черно и без документи. За тях всичко вървеше чудесно, до момента в който цените се покачваха и облагата клонеше към 200-300 %. Но балонът се пукна и в този момент желаят помощ. И щяха да имат право да я получат, в случай че се бяха записали като аграрни стопани. Но не са го създали - с цел да си спестят налози, осигуровки и други разноски. С което тарикатлъкът им не свършва. Мнозина са подменили българския вид маслодайна роза с съветска кръстоска - доста красива, с доста по-високи добиви, само че с доста ниско наличие на етерично масло, което внезапно намалява количеството и качеството на крайния артикул.

По-нататък по веригата са прекупвачите на розов цвят, които обикалят с торбите с пари из полето. Днес и те са се наредили измежду протестиращите, правейки се на онеправдани аграрни труженици. И най-после са нароилите се знайни и незнайни розоварни, които с ментетата си единствено подбиват цената и реномето на същинските производители. Техният трик бил да покачват продукцията си, като прибавят на ниска цена импорт от Иран или Турция и други химически вълшебства.

Кой и защо заплаща

Това е картелът на хитреците. Те са тези, които тъпчат " признака на страната ни - българската роза ". На всичко от горната страна упорстват някой да им заплати сметката. И са на път да го реализиран - в последните дни служители обикалят селата, с цел да записват незабавно аграрни производители със задна дата, в нарушаване на закона. Така страната, която години наред не е въвела ред, се кани да заплати " обезщетения " с парите на всички останали.

Ако някой заради човешко състрадание е склонен да заплаща, би трябвало да знае, че в действителност оказва помощ не на розопроизводители, а на некадърни политици да си купуват власт и успокоение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР