сн. БГНЕС Централното военно окръжие опроверга в сряда фалшива новина

...
сн. БГНЕС Централното военно окръжие опроверга в сряда фалшива новина
Коментари Харесай

МО успокои, че задължителната казарма не е върната


сн. БГНЕС

Централното военно окръжие опроверга в сряда подправена вест в обществените мрежи, съгласно която към този момент се изпращат повиквателни на наборите от 1993 до 1999 година за наложителна наборна военна работа.

Военните окръжия връчват повиквателни заповеди, само че не за наборна военна работа, обясниха от военното министерство за профилираното издание Оtbrana.com.

В момента се връчват повиквателни на резервистите, с цел да се попълнят незаетите бройки в армията и да се заменят някои от хората, които би трябвало към този момент да бъдат отписани от боен доклад.

Съгласно Закона за запаса и наредбата за боен доклад на български жители и техника за спокойно и военно време на боен доклад подлежат всички български жители, които са минали военна подготовка, прецизират от МО и напомнят, че наложителната казарма беше анулирана през 2008 година и не са подхванати никакви законови дейности за възобновяване й.

Уточнението на МО наподобява неуместно, само че откакто военният министър Красимир Каракачанов вкара в обращение тематиката за връщането на казармата, въпросите на объркали се жители зачестяват.

Откакто стана боен министър Каракачанов стартира серия хрумвания в сходен жанр. След като стана ясно, че наложителната казарма не се приема от ГЕРБ, той реши да я размени с доброволна казарма.

" Младежите би трябвало да ги вкараме в казармата – да възстановят малко мъжкия си тип и дисциплинираност. Една част вървят (на фитнес– бел.ред.), другите – най-вече по бирариите, само че това е една друга тематика ", стимулира концепцията си военният министър.

В нея щяло да се влиза по избор, а миналите ще имат преимущество при кандидатстване за работа в Министерство на вътрешните работи и МО.

За последно разгласи, че мисли по какъв начин да бъдат възобновени строителните войски.

Каракачанова и екипът му разчитат доброволната работа да реши големия проблем с неналичието на задоволително военнослужещи. В реалност обаче тя може единствено да замаже казуса.

Това че ще станат повече хората, които ще се водят на запас, няма да облекчи поделенията.

Освен това нововъведението ще генерира разноски, които биха могли да отидат за увеличение на заплатите на професионалните военни.

На последните войнишки състезания приблизително аплайваха едвам 1.2 души за 1 място, като бяха открити подобаващи фрагменти за 90% от оповестените длъжности.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР