Сн.: БГНЕС Рекламата на хазартни игри се очаква да бъде

...
Сн.: БГНЕС Рекламата на хазартни игри се очаква да бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП съгласни да се ограничи рекламата на хазарт


Сн.: БГНЕС

Рекламата на хазартни игри се чака да бъде лимитирана посредством законодателни промени, които вицепремиерът Валери Симеонов предложи, а ГЕРБ и Българска социалистическа партия се ангажираха да поддържат. Симеонов съумя да убеди и парламентарното управление на ГЕРБ, и водача на социалистите Корнелия Нинова, с които се срещна в четвъртък.

Другата концепция на вицепремиера по икономическата и демографската политика – да се анулира възбраната за тютюнопушене в заведенията, обаче няма да мине.

Симеонов дойде рано в Народното събрание, като първо се срещна с съдружните си сътрудници от ГЕРБ. Целта му, оповестена още преди дни, бе да откри поддръжка за няколко свои законодателни начинания.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ще поддържат инициираните от Симеонов промени в Закона за
хазарта, с цел да се спре нападателната реклама на хазартни игри в медиите.

" Сегашната законодателна регулация основава условия за прекалено огромна реклама на хазартните игри ", разяснява Цветанов.

" Ние казахме, че ще получи политическа поддръжка за тази смяна. Действително сега става като една зараза и заразяване на подрастващите и на хора, които са с един по-нисък обществен статус, които просто се поддават на тази операция, която излиза от медиите по отношение на тези
хазартни игри ", добави той.

Симеонов: Има късмет този закон да мине

Подкрепата на Българска социалистическа партия за такива ограничавания бе оповестена още преди плануваната среща с Валери Симеонов. Парламентарната група на левицата заяви късно в сряда, че е взела единомислещо решение да гласоподава " за " поисканите промени.

" Законът за
хазарта е добър и ще го подкрепим. Няма логичност тази активност да се облекчава, а за детските храни да се заплащат налози ", съобщи в четвъртък Нинова след диалога с вицепремиера.

" Ако на нашата страна и на нас като политици приоритет ни е
хазартът да бъде с по-ниски налози, в сравнение с да си отглеждаме децата и да сложим като приоритет медикаментите и възрастните хора – това е чудноват избор ", добави тя. От думите й не се разбра дали Българска социалистическа партия имат намерение да внесат ремонти за увеличение на данъчната тежест върху хазарта или пък самият Валери Симеонов няма да добави сходни текстове в още невнесения от депутатите му план.

" Втора огромна парламентарна група поддържа Закона за
хазарта, което значи, че има задоволително безапелационна позиция освен в обществото, само че и измежду политическите среди, което е добре. Има късмет този закон да мине ", установи вицепремиерът.

ГЕРБ е срещу облекчения за тютюнопушенето, Българска социалистическа партия в съмнения

По другата тематика, за която водачът на НФСБ бе пристигнал да лобира в Народно събрание – облекчение на забранителния режим за пушене на закрито, Симеонов не получи поддръжката на ГЕРБ. А в Българска социалистическа партия се разбрали да гласоподават " по съвест ". В парламентарната група сме 50 на 50 и всеки ще гласоподава както пожелае, изясни Нинова. Цветанов пък съобщи, че ГЕРБ няма да поддържа сходно нещо.

Валери Симеонов, който е водач на НФСБ, разяснява, че е обикновено да има разминавания по законодателни начинания, тъй като ГЕРБ и " Обединени патриоти " са разнообразни обединения. " Това даже е записано в съдружното съглашение ", заключи той, а Цветанов се съгласи с извода му.

Валери Симеонов акцентира, че няма да се откаже от концепцията си за облекчение на възбраната за тютюнопушене и ще търси друга парламентарна поддръжка отвън тази на партия ГЕРБ.

" Мило ми е здравето на хората. Мога да ви отвърна с контравъпрос: " На вас благо ли ви е здравето на хората, откакто виждате, че всеобщо се нарушава законът и че няма къде да влезеш без да минеш през найлоновия аквариум, в който да се опушиш ", разяснява той. " Има инспекции, единствено че резултатите ги виждате какви са ", добави той.

Такса за апартхотелите и нови регулации за преместваемите обекти

Вицепремиерът също по този начин заяви, че ГЕРБ са позитивно настроени към предлагането за въвеждане на таксата за апартхотелите, които са отвън данъчното облагане и работят като нелоялна конкуренция на " спазващите закона бизнесмени ", както се изрази Симеонов.

" За да можем от първи януари 2019 година вероятно да създадем тези промени, които да обзет този бранш, който към сегашния миг не е обзет от данъчната система ", разясни Цветанов.

Вицепремиерът Симеонов ще разиска в работна група и предложенията си за контролиране на режима на преместваемите обекти откакто съществуват редица случаи, в които солидни постройки на заведения и нощни заведения с " бетонни основи " се записват като преместваеми.

Докато ГЕРБ са заявили кардинално единодушие с тези оферти на Симеонов, от Българска социалистическа партия споделиха, че още не са ги обсъждали и когато това стане, ще излязат с позиция.

С останалите два проектозакона на Симеонов от ГЕРБ са кардинално съгласни, а Българска социалистическа партия оповестиха, че още не са ги разгледали и ще изразят позицията си в допълнение.

Симеонов желае още да бъдат облекчени условията за одит за дребния и междинен бизнес, като по думите му това ще стане с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в Закона за шума, както и в Закона за счетоводството.

Симеонов и Цветанов увериха, че ръководството е устойчиво, а дребните разминавания били естествени. Коалицията пък скърцала, тъй като " върви ". " Ако не вървеше нямаше да скърца ", заключи водачът на НФСБ.

Ситуацията обаче бе разтълкувана по различен метод на Корнелия Нинова. " Управляващите партии търсят плаващи болшинства, вместо да излязат с обща стратегия на кабинета ", сподели тя. По думите й това демонстрира, че ръководещите към този момент нямат болшинството, с което са почнали и в този момент партиите във властта би трябвало да търсят други способи, с цел да прокарат политиките си.

Преди да си тръгне от Народното събрание Симеонов разгласи, че няма да се среща с Движение за права и свободи, тъй като това би ги легитимирало като политическа мощ, а по думите му те не са такава.

От изказването на Нинова стана ясно, че тя изненадващо ще влезе в ролята на негов представител и ще показа законопроектите пред придвижването. " Aнгажирах се пред Валери Симеонов да беседвам с Движение за права и свободи за законопроектите му - те изискват национално единодушие, само че не трансформират позицията ни за оставка на кабинета ", сподели самата Нинова.

Починът на двамата вицепремиери от " Обединени патриоти " – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – да беседват с опозиционната Българска социалистическа партия за законодателна поддръжка, срещна изострен отпор от третия им сътрудник Волен Сидеров, който бурно се опита да предотврати такива срещи, само че не съумя. Преди два дни Каракачанов убеждаваше Нинова да гласоподават " за " плановете за модренизация на армията, които обаче още не са признати от Министерски съвет. Другото му желание бе да " вербува " Българска социалистическа партия за законодателните промени на Вътрешна македонска революционна организация за вероизповеданията, оказвайки по този метод напън върху ГЕРБ, които били склонили на варинат, желан от Движение за права и свободи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР