Сн. БГНЕС Предложението Бившата югославска република Македония да бъде прекръстена

...
Сн. БГНЕС Предложението Бившата югославска република Македония да бъде прекръстена
Коментари Харесай

Отпор в Гърция срещу Илинденска Македония


Сн. БГНЕС

Предложението Бившата югославска република Македония да бъде прекръстена на " Илинденска Македония ", срещна политически отпор в Гърция. В Македония въпросът наподобява по-малко противоречив, само че ще бъде подложен на референдум, а и изисква конституционни промени. Те са нужни, защото Гърция упорства новото име да се употребява и в самата страна, а освен в интернационален аспект.

Гръцките министър председатели Алексис Ципрас и Зоран Заев се споразумяха да предложат " Илинденска Македония " като ново име на западната ни съседка в опит да се реши дългогодишният спор за названието ѝ. До този вид се стигна при среща в София по-рано през седмицата. Тогава обаче публично предлагането за новото име не беше обявено. Досега само то е оповестено от Скопие. Местното държавно управление съобщи, че ще подложи на референдум, избраното като компромисно и задоволително предложение. В Македония към този момент не се чуват и гласове срещу това име.

Несъгласие

Не по този начин стоят нещата в Гърция. В събота министър председателят Ципрас се срещна с президента Прокопис Павлопулос, с цел да го осведоми за най-новите развития към продължаващите диалози по разногласието за името, оповестява в. " Катимерини ". Ципрас обаче до момента не е споделил публично, че обсъжданото име е " Илинденска Македония ".

" Искаме трайно решение ", разгласи Ципрас, като акцентира, че държавното управление упорства всяко едно име да бъде употребявано " ерга омнес ", т.е. за всеобща приложимост, както и Скопие да ревизира македонската конституция, променяйки положения, считани за иредентистки. Според гръцкия министър председател договарянията са на решителен стадий. Според " Катимерини " ще се търси съглашение преди идващия европейски съвет в края на юни.

Президентът на Гърция е настоял за допустимо най-широк консенсус сред политическите партии по въпроса. Лидерите на главните опозиционни партии обаче се оповестиха против предлагането " Илинденска Македония ". Според локалните медии се чака и вътрешна съпротива във групировката на Ципрас – Сириза.

Причината е, че съгласно политическите водачи този вид към момента показва упоритости за анексиране на гръцки територии от страна на Македония. Причината е, че Илинден се свързва освен с въстанието против Османската империя през 1903 година, само че и с антинацистки протест на Балканите през 1944 година, който цели обединяване на географския регион Македония, включващ и територии на Гърция. За доста гърци историческата конотация на името е проблем.

Според консервативната гръцка партия „ Нова народна власт “ всяка връзка с Илинден в името на прилежащата страна не поставя завършек на иредентизма на Скопие, а в противен случай – заздравява го и го удостоверява.

Подкрепа от Съединени американски щати

Според гръцките медии проектът за новото име на Македония очевидно се поддържа и от Съединени американски щати. В събота американският вицепрезидент Майк Пенс е разговарял с гръцкия министър председател Ципрас и го е окуражил да работи за намиране на решение на този споен въпрос, оповестиха от Белия дом.

Според известието смяната на името ще докара до непоклатимост в района.

Ако се реализира сделка за новото име на Македония, страната може да разчита на датата за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Очаква се страната да стане част и от военния съюз НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР