Сн. БГНЕС Лидерите на ЕС обещаха подкрепа за евроинтеграцията на

...
Сн. БГНЕС Лидерите на ЕС обещаха подкрепа за евроинтеграцията на
Коментари Харесай

Макар и без срокове, ЕС недвусмислено подкрепи европерспективата на Западните Балкани


Сн. БГНЕС

Лидерите на Европейски Съюз дадоха обещание поддръжка за евроинтеграцията на Западните Балкани, само че предстоящо в подписаната декларация на срещата на върха в София в четвъртък не поеха съответни задължения и не показаха никакви периоди.

Европейски Съюз обаче удостоверява недвусмислената си поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Към документа е приложена и предпочитана стратегия от София за Европейски Съюз и Западните Балкани,

Декларацията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София е компромисен резултат на постигнатото сред ръководителите на Европейски Съюз и на неговите страни членки единодушие, към което са се включили и сътрудниците от Западните Балкани.

Въз основа на постигнатия до момента прогрес сътрудниците от Западните Балкани още веднъж удостоверяват ангажираността си с европейската вероятност като собствен безапелационен стратегически избор и с активизирането на своите старания и взаимна поддръжка, се споделя в декларацията.

Както се и очакваше, документът не показва периоди и съответни дати за вероятно присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Европейската комисия уточни наскоро като най-скорошна допустима дата 2025 година и беше остро разкритикувана за това от останалите страни от общността.

Така или другояче всички са уверени, че и шестте балкански страни са към момента доста надалеч от покриване на критериите за участие в Европейски Съюз, и най-много във връзка с върховенството на закона, положението на правосъдната власт, корупцията и проведената престъпност. Пречка са и съществуващите съществени проблеми сред обособени страни в региона.

Въпреки това в признатата през днешния ден декларация Европейски Съюз приветства ангажираността на сътрудниците от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и правилата на правовата страна, по-специално битката с корупцията и проведената престъпност, положителното ръководство и зачитането на правата на индивида и правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Укрепването на добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното съдействие са ангажимент на сътрудниците от Западните Балкани, който се поддържа от Европейски Съюз, се споделя в документа.

Европейски Съюз заявява, че е решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ, въз основа на постигнатия от сътрудниците от Западните Балкани значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени.

Въз основа на постигнатия прогрес, в това число посредством районни начинания, Европейски Съюз и Западните Балкани се ангажират да покачат доста свързаността във всичките й измерения: в региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората.

В декларацията Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани признават, че резултатите в битката с корупцията и проведената престъпност са от значително значение за политическата и социално-икономическата промяна на района, както и за районната непоклатимост и сигурност, съответстващи на висшия интерес на жителите им.

С дезинформацията и други хибридни действия ще се борим взаимно посредством по-голямо съдействие в региона на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата връзка, се споделя още в документа.

За да ускорим подобряването на живота на нашите жители в региона на свързаността и сигурността предвид на европейската вероятност на Западните Балкани, през днешния ден Европейски Съюз започва приложената към актуалната декларация предпочитана стратегия от София за Европейски Съюз и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от признатото на 6 февруари 2018 година известие на Комисията, написа в декларацията.

Европейски Съюз приветства желанието на Хърватия да бъде хазаин на среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 година

Пред публицисти през днешния ден в НДК бяха подписани три документа, които подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

Александър Антич, министър на енергетиката и минното дело в Сърбия и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова подписаха контракт за създаване на газова връзка сред двете страни.

Беше подписан и Меморандум за съгласие сред Сърбия и Европейската капиталова банка.

Комисар Мария Габриел подписна изказване за поддръжка за Цифровата стратегия за Западните Балкани. Документът беше подписан и от Душко Маркович, министър председател на Черна гора; Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина; Александър Вучич, президент на Сърбия и от Хашим Тачи, президент на Косово. На церемонията беше оповестено, че към документа ще се причислят и министър председателят на Македония Зоран Заев и министър председателят на Албания Еди Рама.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР