Смятате ли, че след вчерашното му решение, думите Ви могат

...
Смятате ли, че след вчерашното му решение, думите Ви могат
Коментари Харесай

Б. Милчев пред Фрог: Над Караджов има шапка, не разбира от пътища. Целта на ИТН е да гепят каквото могат и да бягат

Смятате ли, че след вчерашното му решение, думите Ви могат да се трансфорат в действителност в най-скоро време?

Никой не има вяра на господин Трифонов. Аз съм един от пострадалите му - от тези, които му повярваха. Който е наясно по тематиката за пътищата и проблематиката ѝ в елементи, е извънредно отчаян. Защото Гроздан Караджов изимитра всички порочни практики на ГЕРБ. Той сподели, че няма да заплаща инхаус процедурите, а преди Нова година се разплатиха. Ние сезирахме Бойко Рашков. Но нямам визия до каква степен стигна това следствие.

След това той сподели, че няма да се строи Шипка, тъй като с едно платно в едната посока не било задоволително. Но след което се отметна и още веднъж даде поръчката, и я хастари.

После Гроздан Караджов сподели, че ще направи проверка на ТОЛ системата, тъй като в България 8,4% с Данък добавена стойност е най-високият %, който взимат медиаторите за това, че продават винетки. Няма го това на никое място в света - по 1-2% най-много. Но такава проверка той не направи. ТОЛ системата на работи в публичния интерес. И никой не знае какъв брой събира и дали това, което се регистрира, е правилно.

Фирмите, които строят автомагистрала “Хемус” са същите, които мърляво поддържат нашите пътища. И аз не мога да схвана за какво нито Кирил Петков, нито Гроздан Караджов не реши да извърши инспекция за качеството на тези поправки. Те правят инспекция единствено и само върху документите. Това нещо е безумно - да не ангажираш интернационална лаборатория, самостоятелна. За която упорстваха Елена Йончева, президентът по времето, когато бяха в съпротива. Никой не желае да направи нищо.

Обществена загадка е, че “Има подобен народ” не принадлежи на Слави Трифонов. Партията не му принадлежи, тъй като виждаме, че в пътищата - ползите, които се пазят, са тези, свързани с ГЕРБ.

А кой в действителност стои зад партията?

Не може да се назове и да се потвърди директно. Работил съм с полицията и зная, че когато има повече от три косвени доказателства за една теза, която развиваме, може да се направи обосновано съмнение.

Вижте с кого е обвързван новият началник на “Автомагистрали” - къде е работил преди този момент. В Общинска банка. Вижте и кой е отговарял в комисията за Общинска банка.

Вижте кой е заместник-министър на Гроздан Караджов: юрист, който има пълномощия от същите хора от Столична община. И от същия този кръг, който раздава публичните поръчки.

Вижте от коя компания идва шефът на АПИ. Има ли връзка сред тази компания и хората, свързани със Столична община.

Когато има такава взаимозависимост... А всички знаем за порочните схеми на Столична община, които са излизали в медии, в това число и във Вашата.

Всеки самичък да си направи извода кой стои зад Има Такъв Народ. Дори физическо лице, даже и някакъв кръг стои зад всички процеси.

Как бихте определили отдръпването на министрите на Има Такъв Народ от българското ръководство - като загуба или победа за страната ни?

Определям го като опция. Нито е победа, нито е загуба. Това е голяма опция за държавното управление на Кирил Петков. И в действителност да стартира и да изсече тумора от това държавно управление. Да, " Продължаваме Промяната " позволяват ужасно доста неточности. Да, те също са извънредно некомпететни. Но ние нямаме учебно заведение за министри.

Слави Трифонов разочарова всички, които му повярваха. Защото той се крие. Излиза от своята дупка, демонстрира се за малко, изговаря си високопарните слова и отново се скрива.

Всичко, което споделям, имам цялостното съображение да го направя. Защото господин Гроздан Караджов е бил наш член на Института по пътна сигурност. Зная, че той споделя цялата философия и полезности на Института. И какво се случи? Кой го дърпа, кой му споделя какво да прави, че той се отмята от личните си убеждения и правила, за които ние десетки пъти сме разговаряли?

Вие сте споменавали и че самият Караджов Ви е казвал, че над него “има шапка”.


Абсолютно! Призовавам да отидем на детектор на лъжата с господин Караджов! Аз съм подготвен да отида на детектора и да стане ясно чия е шапката. Дали е “шапката Слави Трифонов”, или “шапката някой друг”? Защото всички, които са изпод под господин Караджов, които са му пуснати и са поставени да ръководят оперативно нещата - това са хора, които идват от строителните компании и които в този момент ще се върнат още веднъж, и ще обслужват порочните практики. Това би трябвало да бъде прекъснато. Хора, които работят в строителни компании, да оглавяват АПИ и по-късно още веднъж да се връщат. Имаме образци и с Чайков, и с Лазарова, с Георги Златев. Имаме образец и в този момент с новия началник на АПИ.

А в случай че тази шапка не съществуваше, каква щеше да е разликата в дейностите и работата на Караджов?

Гроздан Караджов не схваща от пътища. В актуалната обстановката става дума тъкмо за ползите на пътностроителните компании.

Ако Вие влезете в уеб страницата на Има Такъв Народ, до неотдавна стоеше, че те упорстват в тяхната управническа стратегия АПИ да мине към Министерство на превоза и известията.

В проектокабинета на Слави Трифонов Гроздан Караджов беше министър на превоза. Но внезапно превозът беше запазен за “Продължаваме Промяната” и какво се случи? Гроздан Караджов оглавява районното министерство и Има Такъв Народ се заинати, и сподели “Няма, АПИ си остава при Гроздан. Където е Гроздан - там са пътищата!”.

Караджов нищо не схваща от пътища. Той схваща юридически нещата, има политически опит. За мен е учудващо по какъв начин даже се е съгласил на всичко това, което се прави. До момента, в който той беше в Института, за мен този човек имаше ценностна система, при която той споделяше всички наши визии.

Ние от Института по пътна сигурност сме потвърдили, че не се строи качествено. Но какво от това? Трябва да го потвърди този, който дава парите. Тогава към този момент диалогът щеше да бъде различен. Не за 3,6 милиарда, за които се приказва и се карат. Тогава щяхме да приказваме отново по какъв начин да ги дадем на компаниите, но първо да си оправят качеството.

Защо никой не прави физическа инспекция на пътищата? Никой.

Каква мислите е същинската причина да се стигне до тук и за какво тъкмо в този момент?

Вече е абсолютно ясно, че присъединяване на Слави Трифонов във властта е било само и единствено досега, в който той вижда, че няма по какъв начин да възвърне парите, които ГЕРБ са похарчили по строителните компании. Които страната би трябвало да им даде за наужким свършената работа. Гроздан Караджов говореше 6 месеца цялостни нелепости - по какъв начин се ремонтирали 3 хиляди километра пътища, по какъв начин това и това ще направи. Той обещаваше някакви чудеса. Те не могат 300 километра да ремонтират, а той говореше за хиляди.

Затова подадоха оставка, тъй като видяха, че не могат да възстановят парите.

Ако Има Такъв Народ продължаваше да е във властта, щеше разпорежда и публични поръчки. Щеше да има кавги. Щеше да стане ясно кои страни печелят. След това щяхме да им проверим качеството. Същите компании, които строяха при ГЕРБ, ще строят и в този момент. По един и същи метод, с един и същи надзор. Защото са в скица.

Качеството щеше да е същото. И “Има подобен народ” щяха да се окажат същите като ГЕРБ. Но с цел да не губят политически дивиденти, хвърлят оставки. Целта им е била единствено и само каквото могат да гепат и да бягат. Това е истината.

Какви си Вашите упования отсега нататък - освен в качеството си на пътен специалист, само че и като жител?

Моите упования са за доста тежки дни за българите, тъй като политиците даже да имат положителни планове - средата е токсична. Те не смеят да се доверят на никого. Те не желаят специалистите да им споделят къде да дават пари.

В България би трябвало да се разбере, че единственото нещо, което политиците би трябвало да вършат, е да намират парите, а специалистите да бъдат тези, които показват къде да бъдат изхарчени. А не политиците да вървят да се карат за пари.

Правителството пада единствено и само тъй като не могат да се схванат поради парите.

Интервю на Мира Ереева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР