Смятате ли, че се храните здравословно? Може би. Но знаете

...
Смятате ли, че се храните здравословно? Може би. Но знаете
Коментари Харесай

9 фрапантни грешки в размера на порциите

Смятате ли, че се храните здравословно? Може би. Но знаете ли, че шансът да ядете прекомерно доста от дадена храна е огромен. Причината - размерът на порциите, който е много конвенционален и се оказва проблем за тези, които се пробват да отслабнат.
Грешки с размера на порциите, които може би вършиме
Зърнена закуска. Кога за финален път премерихте зърнената си закуска (корнфлейкс), преди да я изсипете в купата? Видяхте ли какъв брой е порцията на етикета? За някои зърнени храни целесъобразният размер е една чаша, само че в случай че желаете да отслабнете, намалете до ¾ чаша. Ако изсипвате корнфлейкса напряко в купата, възможностите да изядете две порции, вместо една, са доста огромни.

Пилешки гърди. Чистият протеин е потребен, нали? Не и в случай че ядете прекалено много. Препоръчителният дял е 90-115 грама, като някои хора употребяват дланта си за индикатор.
Хамбургер . Ако броите хамбургера си като една порция говеждо месо, евентуално подценявате калориите, които сте консумирали. Четвъртинка бургер е малко повече от целесъобразния размер. Реално множеството бургери, които се сервират, са доста по-големи, с което надвишавате много нужните дневни калории.

Сметана за кафе. Вашата утринна чаша кафе може да се окаже най-мазното и нездравословно нещо, което консумирате за през целия ден, в случай че добавите ароматизирана сметана. Една порция течна сметана е една супена лъжица. А вие отмервате ли толкоз? Вероятно не. Ако пиете повече от целесъобразната порция, тогава и количеството мазнини от сметаната се натрупат.

Спрей за готвене . Може да пропускате маслото или олиото, когато готвите здравословно вкъщи, само че смятате ли калориите, които идват от спрея ви за омазняване? Помислете какъв брой време задържате натисната помпичката, с цел да не се окаже, че слагате 2-3 пъти повече от нужното.
Хляб . Ако си носите здравословен обяд със сандвич от постно месо, поздравления! Вероятно успявате да избегнете всички тези калории, които идват от храната в ресторанта. Но знаете ли какъв брой калории има в хляба? Ако смятате, че вашият сандвич е еднакъв на една порция, помислете още веднъж. За доста хлебни произведения една порция е единствено една филия самун.

Плодове . Порция пресни плодове е чудесна опция на десерт с високо наличие на мазнини. Но в случай че броите калориите си или следите приема на захар, би трябвало да следите какъв брой от тях ядете. Вземете да вземем за пример гроздето. Ако изядете купичка грозде, не мислете, че това е една порция. Грешка! 16 зрънца за една порция. Затова мислете преди да се нахвърлите.

Газирано . Газираните питиета, цялостни със захар, са едно тези неща, които даже не включваме в дневния калориен банкет. Често ги слагаме до нас и безкрайно отпиваме. Но калориите в колата са съществени, даже в случай че пиете единствено една ден! А какъв брой от вас ще се задоволят единствено със 330 мл?

Дресинг за салата. Здравословната салата е чудесна опция, само че внимавайте с дресинга. Много салати в ресторанта имат над 500 калории най-често заради мазнините в добавения сос. Имайте поради, че порция дресинг е единствено две супени лъжици.

Без значение каква храна ядете, размерът на порцията е от голяма важност. Дори в случай че ядете здравословна храна, би трябвало да имате поради количеството, което консумирате. А от време на време даже и етикетът може да е заблуждаващ.
Най-добрият метод да контролирате порциите е да мерите храната си с мерителна чаша, мерителни лъжици или кантар. След това елементарно може да изчислите калориите си и да прецените дали не са допълнително.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР