Смяташе се, че тези държави са бъдещите икономически суперсили, които

...
Смяташе се, че тези държави са бъдещите икономически суперсили, които
Коментари Харесай

Защо страните от БРИКС не станаха новите икономически суперсили

" Смяташе се, че тези страни са бъдещите стопански суперсили, които бързо ще задминат мудните западни стопански системи. Но Китай гони свои цели, Русия е притисната до стената, Бразилия и Южна Африка кретат. Какво се случи? " На този въпрос се пробва да отговори Александър Фройнд в публикацията " БРИКС - клубът на провалените? " за " Дойче веле ".

Срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в китайския град Сямън е добре пристигнал мотив Китай да показва своята мощност преди значимия 19-ти конгрес на Китайската комунистическа партия. Както пред света, по този начин и във вътрешнополитически проект. Щекотливите тематики вероятно ще бъдат загърбени, с цел да не се внася ужас преди идното прегрупиране на управителния политически хайлайф. Вместо това евентуално ще бъдат подхванати тематики, по които съществува консенсус - като свободната търговия, опазването на климата и отбраната от хакерски атаки. Ще се разискват и провокациите пред цифровизираната стопанска система – тематика, която беше изключително значима за индийското председателство на БРИКС.

Големият конгрес и демонстративното единодушие обаче не могат да прикрият обстоятелството, че Китай от дълго време се е сбогувал с главната концепция на БРИКС. С самодейността си за " Нов път на коприната " Пекин преследва лични цели и желае да усили своето превъзходство.

Усложняващ фактор е и това, че времената на необуздания стопански напредък от дълго време отминаха. Едно време на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се гледаше като на новите стопански суперсили. Смяташе се, че е единствено въпрос на време, до момента в който БРИКС изпревари мудните западни индустриални народи.

Китай прави рискована маневра

Тази еуфория също отмина. Вярно е, че домакинът Китай основава две трети от общия Брутният вътрешен продукт на страните от БРИКС, само че времената на двуцифрен икономически растеж от дълго време отминаха и в Народната република. През 2016 година стопанският растеж понижа повече от два пъти и падна до равнище от 6.7 %. За 2018 година се предвиждат 6 %. Чрез това " следено закъснение " Китай желае да съживи конюнктурата на вътрешния пазар и залага повече на услугите, в сравнение с производството на евтини артикули. Това е рискована маневра, тъй като наред с известните свръхмощности в тежката промишленост, спекулативния взрив на недвижимите парцели и задлъжнялостта на предприятията, все по-бързо се топят и валутните запаси на Китай.

Русия е принудена да приватизира държавна благосъстоятелност

Още по-мрачна е картината в Русия. Поради падащите цени на петрола и западните наказания съветската стопанска система се свива, рублата губи от ден на ден от цената си и цените се повишават. Притиснат от всичко това, Путин е заставен да приватизира държавна благосъстоятелност в огромни мащаби, с цел да влее пари в празната държавна хазна.

Драматична обстановка в Бразилия

Не по-малко трагична е обстановката в Бразилия. Първоначалният притежател на очаквания в Латинска Америка не може да излезе от политическата и икономическата рецесия. Падащите цени на петрола отслабват стопанската система на страната, вътрешното ползване понижава, безработицата пораства. Още преди политическата рецесия страната хазна беше празна, както можа де се убеди целият свят по време на Световното състезание по футбол през 2014 година.

Южна Африка – висок дълг и политическа неустановеност

Икономиката на Южна Африка също крета на относително ниско равнище. През десетте години от новия век икономическият растеж се сви доста. Вносът надвишава износа и държавните задължения доближиха сериозно равнище. Към неприятните стопански рамкови условия се прибавя политическата неустановеност и неприятното държавно ръководство. Всички тези фактори плашат задграничните вложители, от които страната има незабавна потребност.

Индия се развива добре

Индия остава единственият притежател на вяра измежду страните от БРИКС. Икономиката на субконтинента се развива добре. За тази и идната година МВФ предвижда икономически растеж от 7.6 %. Индия овладя и двуцифрената до неотдавна инфлация. Страната става все по-привлекателна за задграничните вложители. Правителството желае да отстрани спомагателни бюрократични бариери и да хармонизира другите правила, съществуващите в 29-те федерални щата. А това буди очаквания. Същевременно Индия е изправена пред съществени провокации, доколкото близо две трети от популацията не усеща изгодите от стопанското раздвижване и новото благополучие.

Новият " Път на коприната " не трябва да е еднопосочна улица

Индия с право играе значима роля измежду страните от БРИКС. Ако тази група фактически желае да бъде освен това от един акроним, тя има потребност от значима тематика, по която да се обединят напъните на всички. Това е и пътят за превъзмогване на последните напрежения сред Индия и Китай. Индия би трябвало да даде значими импулси по този въпрос на срещата в Сямън (4 и 5 септември) и да не оставя самодейността напълно в ръцете на Китай, който е решен да ускори надмощието си. Индия би трябвало да е изключително алармирана от тези китайски искания за превъзходство, изключително когато те се сблъскват с ползите на останалите сътрудници от БРИКС. А " Новият китайски път на коприната " не трябва да се трансформира в еднопосочна улица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР