Смятаният за лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади

...
Смятаният за лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади
Коментари Харесай

Лидерът на Ислямска държава се появи във видео за пръв път след 5-годишно мълчание

Смятаният за водача на " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади се появи във видеоклип за първи път от 5 г. насам.

В него Багдади - който през 2014 година разгласи от Мосул основаването на " халифат " на територии в Сирия и Ирак - казва, че борбата за последната цитадела на групировката - Багуз - е завършила и прибавя, че доста борби ще дойдат след тази.

Той споделя още, че кървавият Великден в Шри Ланка със стотици убити и ранени е възмездие точно за рухването на иракския град Багуз.

Ликът на Багдади изчезва към края на видеото и се чува аудио запис с гласа му. Говори за нападенията в Шри Ланка. Именно това дава мотив за съмнение, че коментарът за Шри Ланка е изработен след записването на видеото.

Той приказва за протестите в Судан и Алжир и акцентира, че джихад е единственото решение за " тираните ". 

Твърди, че групировката ще отмъщава за гибелта и арестите на своите бойци и че " Ислямска страна " е направила 92 интервенции в 8 страни като " възмездие за своите братя ".

Неясно е по кое време е било записано 18-минутното видео. " Ислямска страна " твърди, че е от април. На него се виждат още хора със закрити лица, които беседват с брадатия мъж.

Записът беше излъчен от медията на групировката al-Furqan.

Абу Бакр ал Багдади е роден през 1971 година в Самара, Ирак. Като дете се увлича по Корана и религиозния закон дотолкоз, че санкционира членовете на личното си семейство за неспазването му. Завършва магистърска степен и става лекар по проучване на Корана. От последното му появяване през 2014 година той резервира безмълвие за дълъг интервал, което даде мотив и за появяването на непотвърдени известия за гибелта му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР