Смятан е за един от най-добрите плеймейкъри в историята на

...
Смятан е за един от най-добрите плеймейкъри в историята на
Коментари Харесай

Животът продължава. Меджик Джонсън, който разби стигмата за болните от ХИВ

Смятан е за един от най-хубавите плеймейкъри в историята на баскетбола. Принуден е обаче да приключи кариерата си, когато е диагностициран с ХИВ. Оттогава посвещава живота си на това да увеличи осведомеността за вируса. Тази седмица Меджик Джонсън навърши 64 година и е Човек на деня на Свободна Европа.

Меджик Джонсън в никакъв случай не е гледал запис от онази конференция.

На 7 ноември 1991 година, облечен в черен костюм и застанал на черен декор, Джонсън афишира, че е диагностициран с ХИВ и приключва кариерата си като баскетболист. Новината е със силата на детонация.

По това време тази диагноза се приема като присъда - белязан със смъртна болест. Паниката, обвързвана със СПИН, в международен мащаб е голяма - хората имат вяра в слуховете, че могат да се заразят с прегръдка или целувка.

„ Смятам да продължа да пребивавам още дълго време, като ви трежова, момчета, както постоянно “, споделя тогава Джонсън пред репортерите. Признава, че се е заразил при секс без защитни средства, а това не е вирус, който се популяризира единствено измежду хомосексуални - различен слух, известен през 90-те.

Три десетилетия по-късно, в диалог с публицист от, Джонсън възкликва: „ Уау! Изминаха 30 години, а аз към момента съм тук - здрав. Всичко се оправи. Тогава имаше едно лекарство, в този момент имаме над 30 “.

На онази конференция Джонсън се заклева да увеличи осведомеността за вируса. И го прави.

Истинското му име е Ървин. Прякорът „ Меджик ” (от англ. magic - магия) получава още в гимназията поради метода, по който борави с баскетболната топка. Меджик Джонсън е един от най-хубавите плеймейкъри в историята на баскетбола.

В спортната на кариерата му няма изчезнало достижение. Периодът, в който играе за Националната баскетболна лига на Съединени американски щати, и до през днешния ден е непостижим в своята известност, атрактивност и триумф. Джонсън е част от Dream Team (от англ. – " Отборът фантазия " ), с който Съединени американски щати вземат участие и печелят Олимпийските игри в Барселона през 1992 година Заедно с Майкъл Джордан , Лари Бърд , Карл Малоун , Скоти Пипън трансформират баскетбола в един от най-популярните спортове в света.

Бащата на Джонсън е в основата на това той да се възпламени по баскетбола. Меджик Джонсън израства в град Лансинг, щата Мичиган. Като множеството градове в този регион по това време Лансинг е разграничен на региони за „ бели ” и „ цветнокожи ”. Заради гения, който към този момент е бил видян, Джонсън е едно от първите момчета, което е транспортирано с рейс през целия град, с цел да бъде закаран до гимназия с преобладаващо „ бели ”.

В началото Джонсън не е склонен с концепцията, само че по-късно я преглежда като едно от най-важните прекарвания в живота си.

„ Научи ме по какъв начин да работя дружно с някой, който не наподобява на мен “, споделя той пред Гардиън.

Напрежението сред " бели " и " цветнокожи " се усеща и на баскетболното игрище. В автобиографията си Джонсън написа, че някои от белите му съотборници в началото не са били склонни даже да му подадат топката.

След конференцията, на която афишира диагнозата си, Меджик Джонсън основава фондация за битка с ХИВ, отваря профилирани клиники, оказва помощ на инфектирани, които не могат да си разрешат разноски за лекуване.

Въпреки, че е оповестил отдръпването си от спорта, Джонсън взе участие в Олимпийските игри през 1992 година

" Олимпиадата ми даде опция да покажа, че човек с ХИВ може да играе на най-високо равнище и че не заразява ", споделя Джонсън. През 1999 година той е назначен за дипломат на Организация на обединените нации, с цел да оказва помощ в напъните за битка против разпространяването на ХИВ и СПИН.

На 14 август Меджик Джонсън навърши 64 години. Управлява сполучлив бизнес, има три деца от брачната половинка си Куки и постоянно пие медикаментите си.

„ По един коктейл дневно. Бяха три, само че в този момент е единствено по един път. И всичко е наред ”, споделя Джонсън в изявление за.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР