Смятаме, че дата 26 март за произвеждане на избори крие

...
Смятаме, че дата 26 март за произвеждане на избори крие
Коментари Харесай

ЦИК: Избори още на 26 март трудно ще бъдат организирани


Смятаме, че дата 26 март за производство на избори крие доста огромен риск, че няма да се достави в период хартията за гласоподаване с машини. Това разгласи ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща с президента Румен Радев.

Държавният глава се срещна с управлението на комисията, преди да реши за коя дата да насрочи предварителните парламентарни избори.

Нейкова удостовери готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа допустима дата. Тя подсети също, че на 26 март сменяме зимното с лятно часово време, което също прави датата несъответствуваща за избори.

До предварителния избор се стигна, откакто партиите в 48-ото Народно заседание не съумяха да излъчат постоянно държавно управление. върна през днешния ден несбъднат и третия мандат, който беше финален късмет за постоянен кабинет и за продължение живота на този парламент. Това ще е четвъртият предварителен избор от 2021 година насам. Последният беше на 2 октомври предходната година.

Новост на тези избори е, че отново ще се гласоподава и с машини, и с хартия, а вотът от машината ще се регистрира не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които към този момент се назовават бюлетини. Те също би трябвало да са отпечатани на хартия със отбрани и също ще се броят на ръка.

В тази връзка имаше терзания, че няма да може да се обезпечи в период.

На срещата при Радев, както и преди този момент на чуване пред депутатите, Нейкова съобщи, че за сигурно може да се обезпечат нужните ролки хартия.

„ Ние още веднъж сме в режим предварителен избори. Демокрацията е немислима без свободни и почтени избори. Свикнахте този избирателен закон да се трансформира преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласоподават с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка “, сподели при започване на срещата президентът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР