Смятам, че трябва да се разсекрети стенограмата от заседанието при

...
Смятам, че трябва да се разсекрети стенограмата от заседанието при
Коментари Харесай

140 от висшия ешелон - министри, депутати, кметове,чиновници, разследвани за корупция

" Смятам, че би трябвало да се разсекрети стенограмата от съвещанието при президента ", сподели Сотир Цацаров пред " 24 часа " за документа по реда на Закона за достъп до социална информация. Той е уверен, че всеки опит за политизиране обезсмисля напъните.

140 висши служители, измежду които депутати, министри, заместник-министри, кметове, шефове на организации, сътрудници на ДАНС, служители на реда, данъчни и митничари, са разследвани за корупция у нас.

Делата против 101 от тях са на стадий досъдебно произвеждане, а против 39 има импортиран в съда обвинителен акт.

Това излиза наяве от отчета на основния прокурор Сотир Цацаров на тематика " Резултатите от противодействието на корупцията за лица, заемащи висши обществени длъжности ", показан пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 8 април т.г.

Съветът приключи без единна позиция, а сред ръководещи и съпротива прехвърчаха искри и взаимни нападки в изкривяване на истината. Затова призовахме да се разсекрети стенограмата от съвещанието и по ЗДОИ поискахме достъп до нея. С писмо, подписано от основния секретар на президента, бе отказано, тъй като тя представлявала " служебна информация ".

" Заявлението ви бе изпратено по подготвеност на основния секретар на президента ", споделя в писмо, съпътстващо отчета, основният прокурор. От него излиза наяве, че на 10 май 2019 година той е получил и отговора, че " не са налице основанията за препращане на преписката на различен административен орган, защото с настояването е сезиран способният издател на търсения обществен акт, който е разполагаем при него ".

" Продължавам да смятам, че цялостният текст на стенограмата от това съвещание следва да бъде оповестен без повече закъснение и без каквито и да е ограничавания ", декларира той. Цацаров изрази сходна позиция и преди повече от месец. Пред КСНС основният прокурор е показал отчет в две елементи, както и е направил устно ревю с съществени заключения за проблемите, които спъват битката с корупцията или в бъдеще може да се явят спънка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР