Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока

...
Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока
Коментари Харесай

Производители на мляко, хляб и месо: Преекспонира се с цената на тока

Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока – приказваме за свободен пазар . Да, има покачване на цената, само че то е в границите на 6% да вземем за пример за нашето дружество, зависи какъв контракт за доставка на ток си сключил, с какви условия. Електроенергията при млекопреработвателния отрасъл е към 10% от себестойността и по-малко в крайната цена. Това съобщи Димитър Зоров, ръководител на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, поради острите реакции на промишлеността, изключително на АИКБ, по отношение на повишаването на индустриалния ток на борсата.
Де факто Зоров изясни, че когато сключиш по-дългосрочен контракт, а не работиш с контракти ден за ден, имаш по-голяма сигурност и поради изискванията на договора внезапно повишаване на цената на тока е невероятно. Припомняме, че при започване на месеца предприятия от индустриалния бранш се оплакаха, че токът на борсата е доста безценен и стопират работа. Не стана ясно обаче какви са техните контракти - ден за ден или по-дългосрочни.
Това, което споделя господин Зоров, е по този начин, само че всичко, което се натрупва по малко, остава в производителите, разяснява пред Българска национална телевизия хлебопроизводителят Димитър Бакалов, изброявайки тежестите – горива, ток, заплати, нови осигуровки . Бакалов обаче не се ангажира с прогноза с какъв брой може да нарастне хляба, като заприказва за възможни 20-30%, само че с ангажимент, че е доста рано да се предвижда и че е прекомерно друго за другите пекарни - някои работели на ток, други на газ, т.е. разнообразни енергоизточници.
При нас под 1% въздейства тока в крайната цена . Големият проблем са дребните приходи, както и така наречен съвременна търговия – огромните търговски вериги, които заеха най-хубавите места в градове. Никъде в Европейски Съюз го няма това – огромните вериги са отвън градовете, разяснява и месопреработвателят Вихрен Димитров, изпълнителен шеф на свинекомплекс " Голямо Враново Инвест ". Димитров увери, че цените особено на свинското месо никога няма да се вдигнат цените по коледните и новогодишните празници.
И тримата производители се сплотиха, че не може да се продължава с практиката да не се заплаща, а да се желае качество и комерсиалните вериги да притискат производителите в цените, както и да оферират по-нискокачествени артикули. Зоров се оплака и от съглашението сред Европейски Съюз и Украйна, защото от Украйна идват доста евтини артикули на европейския пазар поради обезценяването на украинската валута. Той обаче не се съгласи с Бакалов, че би трябвало да се прави субсидирана от страната политика, тъй като сме на общ европейски пазар и си важат избрани правила.
Не би трябвало да се основава неуравновесеност – някой може би помпа и надува балона, приключи Зоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР