Смятам, че премиерът Борисов е бил сериозно подведен от анализи,

...
Смятам, че премиерът Борисов е бил сериозно подведен от анализи,
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Кредитът за 75 млн. лева е договорен отдавна, Борисов е бил подведен

„ Смятам, че министър председателят Борисов е бил съществено измамен от разбори, които са му предоставени за обстановката към заема от 75 милиона лв.. Материята е комплицирана и очевидно той не е имал време в тази тежка конюнктура да стигне до детайлите. Банката и нейният екип не са направили нищо неправилно в тази ситуация с този заем “. Това съобщи шефът на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
По думите на Стоян Мавродиев по договорката с колекторската компания „ Свети Георги Груп “ се работи от доста време. „ Кризата с ковид изобщо я нямаше на хоризонта. По тази договорка се работи най-малко от 6 – 7 месеца с голям брой екипи на банката, които са я анализирали “, заяви шефът на ББР. Той посочи, че е получил позвънявания от доста сътрудници, които са били сюрпризирани и учудени от това, че банката търпи сходна рецензия за една толкоз добра договорка. „ Спечелихме я в конкуренция с няколко огромни търговски банки, които се надпреварваха с нас и клиентът да бъде финансиран от тях, тъй като това е една доста добра договорка “, добави той.
Стоян Мавродиев посочи, че договорката планува колекторската компания да закупи с тези 75 млн. лв. портфейл с необслужвани заеми на 80 % от Пощенска и на 20 % от Общинска банка. „ Тази договорка е обезпечена с над 500 милиона лв. активи. Тоест, тезата, че тази договорка е необезпечена е безусловно подправена и лъжлива, с цел да бъде атакувана банката и държавното управление “, безапелационен бе шефът на ББР, като посочи, че от тези 500 милиона лв. 150 милиона са дълготрайни активи под формата на недвижими парцели. „ Тази договорка е обезпечена в размер от над 5 пъти. От нея ББР в десетгодишния интервал ще печели по над 3 милиона лв. на година. Това ще завоюва над 35 млн. лв. евентуално с таксите за страната. Тези пари ще влязат в страната, ще се употребяват за обществени стратегии или ще останат в капитала на банката и ще бъдат раздавани още веднъж като заеми на компании от дребния и междинен бизнес “, безапелационен бе Мавродиев. По думите му тази договорка прочиства портфейлите на тези две търговски банки. „ От друга страна оказваме помощ на 8 500 компании и физически лица, в противоположен случай двете банки ще ги преследват и ще водят каузи, ще им запорират парцелите и ще пристъпят към непосредствено осъществяване. Посредникът не прави каузи против длъжниците, може единствено да договоря посредством съглашения по какъв начин да събере тези задължения в идващите 10 години. Тоест, те ще бъдат разсрочени и ще се погасяват както могат длъжниците “, добави той.
Стоян Мавродиев бе безапелационен, че отпуснатите пари ще бъдат преведени непосредствено на двете банки и единствено счетоводно минават през колекторската компания. Той отхвърли и информацията, че средствата са от основания от държавното управление фонд в размер на 1,5 милиарда лв. за подкрепяне на бизнеса от рецесията. „ Тези 75 млн. лв. са от ресурса, който ББР получава от интернационалните финансови институции поради доверието от тяхна страна през последните 2,5 години, откогато съм отпред. Това, че са от тези 1,5 милиарда, е неистина “, безапелационен бе той.
Стоян Мавродиев заяви още, че договорката е завършила от дълго време и няма по какъв начин да бъде анулирана. „ Тя е безусловно законна, утвърдена е от управителния съвет и надзорния съвет на банката. Всяка договорка над 5 милиона лв. се утвърждава от надзорния съвет, има съществено решето за всички покупко-продажби. Всичко е професионално, транспарантно и направено по най-високите стандарти “, сподели още той.
„ Цялата офанзива идва от една медийна група – „ Капитал “, Иво Прокопиев и обвързваните с него политически представители, които още преди да вляза в банката започнаха офанзива против мен. Тези хора целят да съборят банката. Този човек има няколко обвинявания и те са по мои сигнали, по тази причина той води персонална вендета и персонална офанзива против банката и против мен. Според мен това е съзнателна подривна активност против ББР и офанзива против държавното управление. От една страна е медийната група, която работи като терористична организация – взривява бомби, а от друга са политическите представители, които изговарят това обществено и желаят оставки с подправени вести и неистини “, съобщи още Мавродиев.
„ Борисов е измамен и е получил неверна информация, по тази причина евентуално реагира по този начин прочувствено, тъй като милее за страната. С наслаждение бих му обяснил всеки подробност от работата на банката. Премиерът би трябвало самичък да реши какво ще направи, само че това са обстоятелствата. Моята оставка постоянно е била на масата, предан съм на държавното управление и Борисов и във всеки един миг, в случай че той я изиска, ще я получи. Това няма да промени моето почитание към Борисов и държавното управление “, сподели още Мавродиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР