Смятам, че правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени,

...
Смятам, че правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени,
Коментари Харесай

Бившата партия на Кунева се жалва пред четири институции, че няма машинно и електронно гласуване

Смятам, че правата ми като жител и гласоподавател са нарушени, защото Министерският съвет и Централната изборна комисия не дават опция да се упражвява избор посредством машинно и отдалечено електронно гласоподаване, макар законовите разпореждания. Това съобщи Андрей Петков, който дружно с други представителни на Младежката организация на Политическа партия „ Движение България на гражданите” (ДБГ), внесе тъжба до омбудсмана на България. Подадени са тъжби още до Президентството, Министерския съвет и ЦИК.
В жалбата е посочено, че властта не е изпълнила наредбите в промените и допълненията в Изборния кодекс от 2016 година за правото на машинно гласоподаване, което е трябвало да се обезпечи още за президентските избори. Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 година, нито на извършените частични избори в 11 общини и обитаеми места. Отказът за машинно гласоподаване тогава ЦИК изяснява с късия период за обезпечаване на техниката. От измененията в ИК до момента ЦИК единствено е оповестила социална поръчка за изпълнитил, който да изследва пазара за машини за гласоподаване. Поръчката е за 12 500 лева, само че няма определен реализатор.
Според вносителите на жалбата страната нарушава и признатите спомагателни разпореждания в Избирателния кодекс, които дават право на отдалечено електронно гласоподаване. Това потвърждава, че властта няма желание да обезпечи техниката, която би могла да пресече изборните измами и да увеличи изборната интензивност.
ДБГ категорично акцентира, че в проектобюджета за следващата година страната дава единствено 600 000 лв. повече по отношение на 2018 година, а 2019 година е година с идни локални и европейски избори. Затова и моли Манолова да предложи на Министерския съвет и ЦИК " да подхващат незабавни дейности за обезпечаване на финасови и механически благоприятни условия за машинно и електронно гласоподаване още на евроизборите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР