Смятам, че и тази година ще мине под знака на

...
Смятам, че и тази година ще мине под знака на
Коментари Харесай

Десислава Танева с лоша прогноза за африканската чума по свинете

" Смятам, че и тази година ще мине под знака на африканската чума по свинете . Миналата година това беше тематиката в нашия бранш. За страдание без значение от това, което се прави както в Европа, по този начин и у нас, по този начин и по света, считам, че и тази година ще мине под този знак в бранша. По доста аргументи и по всички данни до този миг. В България мога да кажа, че чисто статистически всеки може да направи извод, че обстановката е овладяна. Бих споделила по-скоро, че обстановката е следена, тъй като вирусът има своето развиване ". Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в изявление за bTV.
По думите ѝ има пик при популацията на дивите прасета:
" Смятам, че ние сме в обстановка на пик на африканската чума по свинете. Взети са всички ограничения, всеки знае какво би трябвало да прави. Отделен е въпросът всеки, който се визира от тази тематика, до каква степен извършва всичките си отговорности, които би трябвало да извършва. В това има пропуски. Но имаме построена система, по която имаме правила по какъв начин да минимализираме вредите по АЧС . При дивата свиня, в случай че при започване на ловния сезон започнахме с две проби позитивни при 2 хиляди бройки отстрел, това представляваше 0,01% инфектирани прасета от отстреляните, в този момент стигаме 10 %. Вирусът се развива. Дивата свиня се депопулира и от самата болест “, добави още Танева.
Относно епидемията с ковид в Китай министър Танева сподели, че има статистика и доста тъкмо могат да бъдат дадени данни за търговията с Китай.
" Има такава търговия. По отношение на храните всекидневно се внасят по-скоро екзотични подправки във връзка с китайската кухня, която по този начин или другояче в целия свят има съответни точки за хранене, заведения за хранене или различен вид хранителни заведения. В това отношение мисля, че няма място никога за суматоха. Ако се съблюдават нормалните правила за хигиена, за надзор, няма безусловно никакъв проблем във връзка с този риск. Освен това какъвто и да е вид храна или суровина за подготвяне на храна да се внася, тя минава прекомерно дълго време от точката, от която е тръгнала. Време, в което даже да има догадка за съществуване на вирус, той няма по какъв начин да просъществува за това време. Така че в това отношение няма терзание ", добави още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР