Смятам, че АЕЦ Белене е един реалистичен проект. Първо, този

...
Смятам, че АЕЦ Белене е един реалистичен проект. Първо, този
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: АЕЦ Белене е реалистичен проект с всички разрешителни, лицензи и оборудване

Смятам, че АЕЦ Белене е един реален план. Първо, този план има всички нужни разрешителни и лицензи за реализацията му. Оборудването, поръчано през 2008 година, бе създадено и доставено. То е извънредно положително и качествено, а остарялото, поръчано за плана АЕЦ Белене през 1989 година, бе продадено на съветската страна назад. Оборудването в този момент на АЕЦ Белене е трето потомство. До този миг разноските са малко над 3 милиарда за този план. Това съобщи в "Беновска пита " енергийният министър Теменужка Петкова.

"Има инвеститорски интерес, налице е доста явен интерес от страна на най-голямата китайска нуклеарна компания, от "Дженерал Илектрик ", от Росатом - считам, че са налице всички предпоставки. Разработихме процедура, тя бе оповестена, срокът й е 12 месеца - до 16 август изтича срокът за подаване на заявките за присъединяване в плана ", изброи Теменужка Петкова.

По думите й оптимално отворената процедура ще даде опция на всеки да откри мястото си - "не имам вяра да има обжалвания ". Относно изявения интерес от страна на Северна Македония, Теменужка Петкова акцентира, че тук няма никаква "екзотика ", както загатна водещата Илиана Беновска. "Процедурата дава опция за присъединяване под няколко форми - стратегически вложители са основата, само че се дава и опция за придобиване на миноритарен дял, както и опция за дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила.

Изявленията от Северна Македония бяха, че присъединяване им би било доста положително за стопанската система на Република Северна Македония - става дума за 500 мегавата присъединяване. Те сега създават огромна част от силата си от въглища, в случай че желаят да влязат в Европейски Съюз, с въглища за ел. сила ще им се наложи да купуват излъчвания и в този момент проучват и едно тяхно присъединяване ще е положително за тях ", посочи енергийният министър.

Теменужка Петкова акцентира, че вносът на полутечен природен газ от Съединени американски щати е преференциален сега. "Мога да кажа, че втечненият природен газ е по-евтин от тръбния за настоящия интервал от време от тръбния. Това е на процедура реализация на различен наш управнически приоритет - либерализацията на доставките в страната.

Това бе доста добра опция за пръв път да създадем доставка на полутечен природен газ и тя се оказа доста сполучлива - 290 милиона куб. м полутечен газ, и няма да има причина за увеличение на цената му през идващите 3 месеца. Колегите от "Булгаргаз " наблюдават деликатно пазара на природен газ, включително и на полутечен газ, трендовете са че цената му е конкурентна на тръбния газ ", акцентира Теменужка Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР