Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с

...
Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с
Коментари Харесай

Разкрита тайна за възрастта на Луната

Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с размер на Марс е блъснал младата Земя преди милиарди години.

Точният механизъм и времето към момента са въпрос на спекулации, само че има общ консенсус, че това се е случило преди 4,51 милиарда години, почти 140 милиона години след раждането на Слънчевата система.

Сега екип от немски откриватели показа модифициран времеви график.

Според техните калкулации, Луната е малко по-млада, почти на възраст 4,425 милиарда години, плюс или минус 25 милиона години, което я прави 85 милиона години по-млада, в сравнение с се смяташе до момента, се споделя в изследване, оповестено в Science Advances.

Основен проблем при датирането на Луната е, че никоя от скалите, открити там от шестте задачи " Аполо " и трите руски робота, не са задоволително остарели.

Дълго време Луната е била покрита от магмен океан, до 1000 километра в дълбочина.

Разбирането какъв брой дълго е оживял този магмен океан е основна стъпка в установяването на възрастта на нашия натурален сателит.

" Резултатите от модела демонстрират, че магменият океан на Луната е бил многогодишен и са били нужни съвсем 200 милиона години, с цел да се втвърди изцяло в скалата на мантията ", споделя в изказване водещият създател Максим Морис от Германския аерокосмически център (DRL).

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР