Смята се, че Израел и Хамас преговарят за сделка за

...
Смята се, че Израел и Хамас преговарят за сделка за
Коментари Харесай

Израел и Хамас близо ли са до сделка за „заложници“? Какво трябва да знаете

Смята се, че Израел и Хамас договарят за договорка за освобождение на десетки хора в плен на Хамас в подмяна на тридневно преустановяване на огъня, съгласно осведомителната организация Ройтерс и Axios, основана в Съединени американски щати цифрова компания обява. Катарските медиатори се стремят да договорят договорката, която също може да докара до освобождението на някои палестински дами и деца от израелските затвори.

Ето детайлностите:

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Снимки: Стотици стачкуват в Тел Авив с искане за освобождение на заложници „ Искам той се връща “: Семейства на израелски заложници упорстват държавното управление да ги избави Хамас разгласява видео на трима заложници от Газа, които се обръщат към Нетаняху Хамас споделя, че ще освободи някои задгранични заложници през идващите дни завършек на списъка

Какво споделят докладите?

Сделката към момента се разисква в съгласуваност със Съединените щати – непосредствен съдружник на Израел – някои от чиито жители са измежду пленниците.

Част от договорката включва освобождението на към 50 цивилни пленници в Газа, бърз скок от предходни отчети, съгласно които Хамас ще освободи 10-15 пленници. Хамас също ще би трябвало да разкрие цялостния лист на останалите живи цивилни заложници, арестувани в Газа, съгласно чиновник, осведомен за договарянията.

Израел също ще освободи някои палестински дами и деца от израелските затвори. Все още обаче не се знае какъв брой ще бъдат освободени. Израел също ще усили количеството на филантропичната помощ, позволена за Газа, сподели служителят.

Катар, където Хамас има политически офис, има директна линия за връзка както с Израел, по този начин и с Хамас и преди този момент е работил за договаряне на помирение сред двете. Посредническите старания на Катар до момента са довели до освобождението на четирима от към 240 заложници, които съгласно израелски публични лица са били взети от Хамас на 7 октомври.

Министерството на външните работи на Катар отхвърли да разяснява договорката.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е „ леко окуражен “, че в сряда ще има договорка за освобождение на арестуваните от Хамас пленници.

Какво сподели Израел?

Нямаше неотложен отговор от израелски публични лица, които преди този момент отхвърлиха да дадат обстоен коментар за договарянията за освобождение на пленниците.

Но служителят, участващ в договарянията, сподели, че Израел не се е съгласил с изискванията на договорката и към момента договаря детайлностите.

Междувременно Израел продължи да бомбардира Газа и неговите сили нахлуха в болничното заведение ал-Шифа – най-голямото здравно заведение в анклава. Израелската военна офанзива до момента е умъртвила повече от 11 000 палестинци, към 40 % от тях деца, като повече са затрупани под руините.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сподели във вторник, че „ работим неуморно за освобождението на заложниците, в това число употребявайки засилен напън от началото на наземното навлизане “.

Той беше подложен на напън от фамилиите на пленниците, които настояха държавното управление да договаря за тяхното освобождение.

Какво сподели Хамас?

Иззат Ел Рашк, член на политическото бюро на Хамас, не удостовери непосредствено обсъжданата договорка, запитан от Ройтерс. Няма неотложен коментар и от политическия офис на Хамас в Доха.

Тайландски мюсюлмански политици обявиха в четвъртък, че са получили уверения от Хамас, че всички арестувани тайландски заложници ще бъдат измежду освободените, в случай че медиаторите съумеят да реализират помирение в Газа.

Въоръженото крило на Хамас, Бригадите Касам, съобщи в понеделник, че е споделил на катарските договарящи, че е подготвен да освободи до 70 дами и деца в подмяна на петдневно помирение, съгласно Ройтерс.

Колко пленници са освободени до момента?

Четирима пленници са освободени до момента след договаряния по дипломатически канали с посредничеството на страни, измежду които Катар и Египет.

На 20 октомври Хамас освободи първите пленници – жителите на Съединени американски щати Джудит Раанан, на 59 години, и нейната щерка Натали Раанан, на 17 години – като сподели, че това е по „ филантропични аргументи “.

На 23 октомври бяха освободени и две израелски дами – Нурит Купър, 79 година, и Йохевед Лифшиц, 85 година

Според израелските военни, пети човек, боец, редови войник Ори Мегидиш, е бил избавен на 30 октомври по време на наземна офанзива в Газа.

Смята се, че жители на Русия, Съединените щати, Франция, Испания, Италия, Тайланд, Германия, Аржентина и Холандия са измежду хората в плен на Хамас. Тайланд договаря с Иран и други държавни управления, с цел да обезпечи освобождението на 23 свои жители, арестувани в Газа.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР