Смяната на сезоните влияе зле не само на хоратаЗа това,

...
Смяната на сезоните влияе зле не само на хоратаЗа това,
Коментари Харесай

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Смяната на сезоните въздейства зле освен на хората
За това, какво би трябвало да прави един водач с автомобила си, е изписано доста. Далеч по-малко е казано за това, какво не трябва да се прави с него. Още повече, че сега сезонът се сменя и това се отразява отрицателно освен на хората, само че и на транспортните средства. 

Не потегляйте със леден мотор

 

Колкото по-студено става на улицата, толкоз по-лошо е, да се потегля с незагрял мотор. Някои автомобилни производител към този момент отхвърлят тази процедура, само че множеството специалисти са безапелационни – дайта на мотора да поработи към минута на празни обороти, а откакто излезете на пътя не бързайте да му давате оптималната газ.

Не пропускайте промяна на маслото

Не сменяйте маслото по-рядко, в сравнение с ви е предложено, даже на това масло, което употребявате сега, да е написано Long Life (дълъг живот). Този надпис подсказва единствено, че при идеални условия моторът на колата ви може да изкара даже 40 000 км. Но, както е известно, идеални условия няма. Така, че не се тормозете да промените маслото и по-рано, изключително в случай че комптърът ви подсети за това.

Не слагайте непоходящо масло

Не слагайте на мотора си по този начин наречените LowSAPS масла, които съдържат ниски равнища на сулфатна пепел, фосфор и сяра и които са предопределени за коли с филтър за твърди частици, в случай че вашата кола няма подобен. Това, което става за Land Rover или Mercedes, да вземем за пример, може да навреди на различен мотор. Причината е в наличие на специфични добавки в тези масла, които са направени особено за подобен вид транспортни средства.

Не търсете най-евтиното гориво

Когато зареждате, не се ориентирайте по най-ниската цена на гориво. Да, има бензиностанции на по-неизвестни компании, които ще се опитат да ви изкушат, само че e прекомерно допустимо от това да пострада автомобилът ви.

Не зачерквйте добавките за масло или гориво

Не зачерквайте с лека ръка рекламираните добавки, които могат да подобрят качествата на маслото или горивото, които употребявате. Разбира се, това не се отнася за колите в гаранция, защото при тях производителят разрешава потребление единствено на добавки, утвърдени от него.

Не мийте самичък мотора

Миенето на мотора не е за всеки и би трябвало да се прави деликатно и от хора, които са наясно с това, което вършат. Попаданато на вода под налягане в някой главен блок или елемент, може да нанесе съществени увреждения на мотора. И сигурно този, който го е направил, няма да може да ви помогне с ремонта.

Не чакайте до последно със промяната на гумите

Както поради съображения за сигурност, по този начин и поради спестовност на време се подгответе от по-рано да промените летните гуми със зимни. Във всички случаи е по-добре да караше една-две седмици със зимни гуми, отколото някоя заран да бъдеш сюрпризиран, когато си тръгнал с летните.

Не влизайте в локвите на пътя

Валежите през този сезон са нещо всекидневно и надлежно се образуват локви по пътищата. За някой прекосяването през тях може да е много ефектно, само че по-дълбоката вода като нищо ще обърне автомобила ви. И по тази причина няма да помогне даже системата ESP. Впрочем, внезапното изстудяване може да докара до излизане от строя на катализатора и надлежно да се стигне до неговата подмяна.
 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР