Смяната на сезоните се отразява не само на настроението ни,

...
Смяната на сезоните се отразява не само на настроението ни,
Коментари Харесай

Жегите изтощават сърцето – какво следва?

Смяната на сезоните се отразява освен на настроението ни, само че и на здравето ни. Когато жегите се задържат по-дълго време, те могат да станат доста рискови и да вземат хиляди жертви. Жегите са най-пагубни за сърцето ни.

Летните горещини са предизвикателство даже за изцяло здрави хора, само че тези, със сърдечносъдови болести и проблеми в кръвообращението, би трябвало да са изключително деликатни. В рисковата група попадат страдащи от разнообразни хронични болести – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, такива, които са претърпели инсулт, със захарен диабет, с хронични белодробни болести.

В жегите се получава мощно уголемение на кръвоносните съдове и огромно топлоотделяне. Това е естествен обезщетителен механизъм, който води до по-интензивно кръвообращение в кожата и надлежно изстудяване на организма посредством отделената пот. Това постоянно е причина за забележителна загуба на течности, което може да докара до дехидратация на тялото. Обилното изпотяване усилва вискозитета на кръвта, което натоварва сърцето в допълнение, защото от него се изисква повече мощ и мощност, с цел да изпомпва кръвта и по тази причина хората със сърдечна непълнота се усещат отпаднали, изтощени, нямат мощ за осъществяване на ежедневните си действия. Стига се до втвърдяване на кръвта и податливост за формиране на тромби в съдовете, т.е. – усилват се инфарктите и инсултите.

Когато обаче се премине избран предел може да настъпи противоположното – парадоксална реакция на стесняване на кръвоносните съдове. И едното и другото са еднообразно рискови за тези пациенти. Затова при стенокардни рецесии би трябвало навреме да се потърси помощ от доктор.

Характерна е и появяването на ритъмни нарушавания – най-често в жегата се демонстрира тахикардия – учестен сърдечен темп, нерядко достигащ до 150-160 удара в минута в положение на покой. Настъпилата дехидратация от своя страна води до загуба на скъпи йони – натриеви, калиеви, хлорни, магнезиеви. Ако не се компенсират вярно тези загуби се нарушава метаболитният баланс на организма. Ако натрият елементарно се възвръща посредством посоляване на храната, калият се съдържа в плодовете и може да се приема регулярно с тях (най-вече кайсии), то магнезият постоянно е в дефицит заради бързото му обособяване от организма, изключително при пациенти, приемащи постоянно диуретици за намаление на кръвното налягане. Ето за какво ритъмните нарушавания и мъчителните мускулни схващания са постоянно срещани при хората с високо кръвно на комбинирана терапия с диуретик. Затова и една от най- рисковите групи в топлите дни са хипертониците. При тях жегата по-често предизвика фрапантни промени на артериалното налягане – както намаление, по този начин и повишение. Нерядко тези заболели, обратно на упованията, реагират с още по-голямо повишаване на стойностите на кръвното.

Изключително значимо е да се избегнат рисковите фактори, водещи до проблеми при хората с хипертония и сърдечни болести.

Какво въпреки всичко можем да създадем в летните горещини, в случай че влизаме в някоя от рисковите групи:

1. Приемайте повече плодове, течни храни, минимално количество сол в ястията, към 2 литра вода дневно.

2. Избягвайте алкохола – студената бира или концентратите не са подобаващи за сърдечно болните, изключително в случай че сте склонни към аритмии.

3. Да се заобикалят кафето и газираните питиета.

4. Не стойте на слънце и не излизайте от у дома в най-топлите часове на деня.

5. Консултирайте се с вашия кардиолог, в случай че забележите обезпокоителни признаци – лекарят ще реши дали и по какъв начин да промени назначената ви терапия.

6. Следете стойностите на кръвното налягане – заран след пробуждане и вечер преди сън.

7. В жегите не предприемайте физически и умствени натоварвания! По опция – не шофирайте.

Автор: Цветелина Игнатова, www.puls.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР