Смяната на работното място често не е много лесна работа.

...
Смяната на работното място често не е много лесна работа.
Коментари Харесай

Седем грешки които допускаме при смяна на работата

Смяната на работното място постоянно не е доста лесна работа. Ако обаче сте решили твърдо, че ще търсите нови професионални хоризонти, ето седем неточности, които експертите поучават да избягвате

1. Вземане на безогледно решение

Преди да промените работното си място, оценете обективно за какво желаете да напуснете. Честните отговори на този въпрос ще разкрият пред вас от какво не сте задоволени или даже нещастни. Възможно е това да е сътрудник, началник или просто компликации в осъществяването на директните отговорности. Възможно е да откриете, че самата сфера на активност не е подобаваща за вас и ви носи повече усложнения, в сравнение с задоволство. Понякога работещият поставя ред в отговорностите си и нещата потеглят в позитивна посока, различен път слага намерено картите на масата пред шефа си или заядливия сътрудник и недоразуменията се изглаждат. Има случаи обаче, когато макар смяната работата продължава да носи неприятни чувства и отвращение да се продължи напред. При всички положения обаче решението, което се взема, би трябвало да е аргументирано и с ясното схващане, че е вярно.

2. Избиране на нова работа единствено поради заплатата

Без подозрение, при промяна на работното място би трябвало да се регистрира възнаграждението, което е оповестено за съответната позиция. Но решението ви не трябва да се основава единствено на финансовия фактор. Представете си, че ви разгласят висока начална заплата, която обаче не се индексира в обозримо бъдеще, или пък не ви обезпечават и вие би трябвало да мислите сами за това, или пък нямате никакъв спомагателен обществен пакет, на фона на подобен на други работни места. Преценете дали имате уменията и качествата да вършите работата, която ви оферират. Понякога може да се случи да ви предложат високоплатена работа, която обаче е в прорез с моралните ви полезности. Ето за какво е добре да мислите стратегически и да отчитате всички фактори.

3. Игнориране пазара на труда

Ако сте решили да променяте професионалната сфера, значимо е да имате ясна визия какво се случва на пазара на труда в тази област, към която ще се присъединявате – имате ли нужната подготовка, кои са най-хубавите компании, съответствате ли на условията на работодателите, ще ви хареса ли работното време и останалите условия на труд. Без тези познания и визия може още веднъж да претърпите отчаяние.

4. Напускане на работа без да имате проекти за нова

Според изследвания, в случай че сте решили да сменяте работата, доста по-лесно ще го извършите, в случай че към момента сте на остарялото работно място, в сравнение с в случай че го напуснете. Освен това " дупките " в автобиографията ви съвсем постоянно карат работодателите да се питат коства ли си да ви канят на изявление или пък при други равни условия да предпочетат другият претендент. Ето за какво търсете работа още до момента в който работите.

5. Игнориране на своите настоятелен контакти

Експерти поучават непрекъснато да възобновяване и освежавате деловите си контакти. Даже в случай че непрекъснато поддържате връзка с хората, работещи в избрана сфера, не може да сте наясно какво ви чака в тази област, в случай че нямате контакти там. Друг съвет по тази точка е да се запознавате с хора, които работят в интересуващата ви област, както и с такива, които работят в фирмите, където бихте желали да работите и вие.

6. Непременно връщане към образованието

В взаимозависимост от това в коя област сте решили да се реализирате, може да ви потрябва в допълнение обучение. В някои сфери условията са много съществени, само че има и области с не толкоз съществени условия. Мнозина считат, че е невероятно да сменят съществено попрището си без да имат в допълнение обучение, само че бъркат. Така може да се окаже, че на вятъра сте си дали парите и времето, с цел да придобиете нещо, което няма да ви би трябвало.

7. Непроменяне на резюмето за търсене на работа

Кандидатствате за офис помощник, а наблягате на това какъв добър търговец сте? Знаете, че шефът на отдел " Човешки запаси " е жена, а пишете " Уважаеми господине "? Пускате едно и също обобщение до две-три компании, пропускайки, че вторият абзац стартира с послание към представител на първата компания? Няма по какъв начин да ви поканят на изявление!
Задължително четете резюмето си през призмата на компанията, към която се стремите, и пращайте такова показване, посредством което бъдещият шеф да оцени вашите качества, привички и заслуги на остарялото работно място, само че и подчертавайте тези ваши преимущества, които ще бъдат значими за новата компания.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР