Смяната на лева с евро може и да се забави.

...
Смяната на лева с евро може и да се забави.
Коментари Харесай

Лев или евро? Брюксел поставя нови условия пред членството ни

Смяната на лв. с евро може и да се забави. Официалната позиция на Брюксел е, че България още не дава отговор на всички критерии за участие в еврозоната. Освен това ще има и ново, в допълнение изискване.
 
Почти сме подготвени, напреднали сме по пътя към еврото, само че не напълно. Такъв е изводът на Еврокомисията. Освен това, от запад публично желаят от нас, и всички чакащи,  първо да влезем в Европейския банков съюз, т.е. банките ни да са под надзора на Европейската централна банка и чак тогава да чакаме за еврото, обобщава.
 

Правителството към този момент е оповестявало, че двете " участия " могат да вървят редом, само че първи приоритет ни е чакалнята. Другите съответни забележки, които Европа чака да изправим тази и идната година са да ограничим сивата стопанска система, да управляваме по-добре държавните сдружения и да се оправим с ромската безработица. И още да се усъвършенства здравето и да се покачат приходите. Иначе, отлично за напредъка към еврото, само че Европа желае още.
 
В борбата за Еврозоната не сме сами. Още шест страни - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, чакат да им се каже дали са напреднали задоволително.
 

" Засега никоя от седемте страни не покрива всички критерии за въвеждане на еврото. Но три от страните - България, Хърватия и Швеция покриват формалните критерии , като се изключи стабилността на валутния курс ", сподели зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.-->
 
 Thinkstock/Getty Images

Изискването за непоклатимост на курса ще покрием като влезем в чакалнята и стоим там най-малко две години. Но в същото време, законодателството ни не било напълно като европейското, разгласи Комисията. Въпреки че нашите управляващи още в края на април оповестиха очакванията си, че сме подготвени.
 
" Няма никаква причина да получим отвод от нашите европейски сътрудници, би било лицемерно ", разяснява финансовият министър Владислав Горанов.
 

Според специалисти има разлика сред техническата и политическата подготвеност за еврото . И би трябвало управляващите ни от дълго време да знаят за забележките. А тълкуването, че ни отрязват не било правилно. Даже в противен случай. Идеята на отчета на Еврокомисията е да начертае визия за Съвета на Евросъюза: подготвена ли е една страна и до каква степен да влезе в Еврозоната.
 
Документът се разгласява на всеки две години или по съответно искане на някоя от страните, която желае да ревизира до каква степен е стигнала.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР