Смяната на ЕГН-то и името на убития Мартин Божанов изглежда

...
Смяната на ЕГН-то и името на убития Мартин Божанов изглежда
Коментари Харесай

Цвета Маркова: Смяна на ЕГН и име говори за прикриване на истинската самоличност

Смяната на ЕГН-то и името на убития Мартин Божанов наподобява е знак за опита му да скъса с същинската си идентичност. Това сподели Цвета Маркова, някогашен ръководител на Държавната комисия по сигурност на информацията, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " . “Според закона, можем да сменим ЕГН-то си, в случай че в акта за раждане са сбъркани датата на раждане или полът ни. Когато приказваме за обстоятелството, че към 94 000 българи са със заменено ЕГН, явно става дума за обстоятелството, че има официално съвпадане на законовите условия с тази цифра. На процедура промяната на ЕГН разсънва основателни подозрения, че става дума за криминогенен фактор. Не е обикновено в подобен размер да бъдат комплицирани условия, отразени в акта за раждане ", безапелационна е Маркова.

По-скоро приказваме за прикриване на същинската идентичност посредством промяната на ЕГН, а както следим в тази ситуация с убития Мартин Божанов, това се комбинира и със промяна на семейството, акцентира специалистът по сигурност на информацията.

Смяна на ЕГН може да стане посредством административна или правосъдна процедура. “При неточност в акта за раждане минаваме по правосъдната процедура, която е извънредно лека. Тук няма ответна страна, която да направи възражения. Очевидно контролът от прокуратурата не е на задоволително равнище ", акцентира Цвета Маркова.

“При всички случаи сходна процедура би трябвало да остане в действие - не може да бъде напълно анулирана или неразрешена, когато това в действителност се постанова. Въпросът е в салдото сред същинската потребност и постигането на цел, друга от поправянето на неточности в акта за раждане ", обясни експертът.

Би трябвало вследствие на измененията, които се правят по правосъден ред на ЕГН-то, да може да се наблюдава промяната на ЕГН или имена, счита Маркова. “Законодателството има процедура, по която се прави връзка сред остарялото и новото име - това е последим развой, само че при Божанов не е имало индикация, че той е сменял името и ЕГН-то си ", разкри Маркова.

“Изглежда, че той не би могъл да бъде преследван от правосъдни реализатори и под друга форма, тъй като новата идентичност не подхожда на старите му ЕГН и име. Той е направил промяната на 30-годишна възраст. Ако имаше житейски оневинен претекст да направи това, като неточност в акта за раждане, промяната би трябвало да се случи още, когато е станал пълновръстен. Късната възраст на промяната навежда предпочитание да се прекъсне връзката сред случки в живота му от 18-та до 30-та му година ", акцентира Маркова.

При електронното ръководство органите, които имат достъп до ЕСГРАОН, би трябвало да получават информация от базата данни на ГРАО с изключение на за сегашното, за предходни имена и ЕГН-та, счита тя. “Не е нужно да се сформира нов орган, а техническа опция тези условия да бъдат налични. Всички институции, където ЕГН-то ни попада, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и др, би трябвало да го трансформират, в случай че сме минали правосъдна процедура за промяна на обединен цивилен номер ", заключи Маркова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР