Смяната на доставчика на ток ще става както тази на

...
Смяната на доставчика на ток ще става както тази на
Коментари Харесай

От 1 юни клиентите могат много по-лесно и бързо да сменят търговеца си на ток

Смяната на доставчика на ток ще става както тази на мобилния оператор - със поръчка при новия търговец.

© Юлия Лазарова Бавно, само че въпреки всичко с дребни стъпки търговията с ток става по-пазарна: от 1 юни процедурата за промяна на снабдител на електрическа енергия както за бизнеса, по този начин и за бита се улеснява доста и значително ще е като при промяната на мобилния оператор. Промяната ще вдигне конкуренцията в бранша и ще даде спомагателна опция на потребителите да договарят с търговците на ток, тъй че да могат да се възползват от срутва в борсовите цени на електрическата енергия около ковид.

Редакцията е включена в новите Правила за търговия с електрическа сила, които Комисията за енергийно и водно контролиране одобри в края на април и бяха оповестени в Държавен вестник на 5 май. Изменението в действителност трябваше да е реалност още преди края на 2019 година, с цел да уреди включването на борсата и на дребните ВЕИ производители (от 1 до 4 мВт мощност). Но се забави поради редицата полемики, които КЕВР организира, както и заради преплитането на множеството ползи на производители, търговци и оператори на мрежи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква е схемата

Според новите правила единственото, което даден клиент или производител би трябвало да направи, с цел да смени доставчика на електрическа сила и координатора на балансираща група (което съвсем постоянно е едно и също), е да се свърже с определения нов търговец и да подписа съответния контракт с него. Оттам заявката за промяната се подава до съответния мрежов оператор не от клиента, а от новия снабдител на електрическа сила, освен това по електронен път. Целият механически развой се прави служебно от съответния оператор на електроразпределителна мрежа - сдруженията на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ". Ако обектът е причислен към преносната мрежа с високо напрежение, администрирането прави Електроенергийният систематичен оператор.

От КЕВР изясняват, че в тази ситуация под подаване на заявление по електронен път се има поради е-поща или различен електронен канал за информация, а не специфична осведомителна платформа или заявление с електронен автограф.

При първа промяна на снабдител от контролирания пазар с снабдител по свободно контрактувани цени и ако обектът е с конфигуриран електромер за почасово отчитане, клиентът има право да получи гратис информация за почасовата си консумация за интервал до две години обратно от съответното ЕРП. Това е значимо, защото точно на тази база търговците на ток могат да изготвят съответна оферта, съобразена с графика на ползване, тъй че клиентът да усъвършенства в допълнение разноските си. Например, в случай че от данните се вижда, че главната консумация е през нощта, доставчикът ще може да даде преференциална цена, в случай че пък е единствено денем, биха могли да се усъвършенстват разноските за балансиране, като в микса се включи сила от ВЕИ.

Без връзване за 1 стотинка

Освен опростяване на процедурите значима смяна е и отпадането на условието за даване на уверение за липса на отговорности към остарелия снабдител. Досега тази норма се ползваше от неточните търговци и поради нея консуматори с месеци не можеха да сменят снабдителя си с ток, тъй като остарелият им снабдител фактурираше със отговорности за по 1 стотинка. Така макар подаденото заявление съответното ЕРП отхвърляше прекачване.

Сега е записано, че в случаите когато е подадено искане за промяна на снабдител и/или координатор на балансираща група, операторът на електроразпределителната мрежа може да откаже единствено в случай че има стимулирано несъгласие от страна на сегашния доставчик/координатор.

Разликата е в това, че даже да има някакви отговорности по контракт за продажба на електрическа сила към предходния снабдител, промяната няма да се блокира, а вместо това остарелият снабдител има право да изиска краткотрайно прекратяване на снабдяването с електрическа сила на клиента. Тогава съответният мрежов оператор, към който е отправено настояването за прекъсване, уведомява клиента и новия доставчик/координатор най-малко 5 работни дни преди датата на спирането. Ако в този период остарялото обвързване бъде погасено, прекъсване на тока няма да има.

По този метод са предпазени ползите и на двете страни, тъй като потребителят ще може да подписа контракт с новия си снабдител, а предходният му търговец няма да остане с несъбрани вземания.

Още една затворена врата

Прекратена е опцията и за още една порочна процедура при свободния пазар на ток - клиенти да не заплащат отговорности за употребявана електрическа сила, като посредством фиктивни контракти за наем сменят ползвателя на обекта, в който се използва токът. За задачата още веднъж ще се ползва схемата с стимулираното мнение на остарелия снабдител.

Това въпреки всичко крие известни опасности даден търговец на ток да блокира снабдяването на обект поради отговорности на старите му ползватели или притежатели, само че съгласно КЕВР смяната е наложителна, защото търговците на ток не могат да си вадят непосредствено изпълнителен лист като НЕК, ЕРП и ЕСО и по този начин елементарно да събират вземанията си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР