Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, трябва да

...
Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, трябва да
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Няма горски, който да не е притискан да участва в схеми

Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, би трябвало да се промени системата. Това разгласи новият шеф на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев. Той се разгласи за деполитизация в бранша и цялостна бистрота, с цел да се разрешат проблемите.

" Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, само че няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да взе участие в схеми. Единствените хора, които са отказали да създадат това, към този момент са отвън системата ", съобщи Дунчев по БТВ.

Когато бъде уволнен един шеф, в случай че не се промени системата, на негово място поставят същия - не като лица, а като темперамент. Да се сменят шефове е безсмислено, би трябвало да променим системата, счита той. " На най-ниско равнище казусът е с чуството на безотговорност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в правосъдните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дни в гората още по-нагли о още по-брутални ", изясни Александър Дунчев.

Той уточни, че се търси метод за деполитизация на горската система, с цел да се възвърне професионализма.

" Когато се прави избор на фрагменти или се взема решение кой да бъде отхвърлен, единственият критерии би трябвало да е професионализма на тези хора ", счита той.

Горските и лесовъдите са били притискани да вземат участие в схеми по политически метод. В момента, в който откаже, му се объжда някой на някакво равнище, изясни Дунчев. По думите му би трябвало да се разширят опциите за публичен надзор.

" За едни смешни пари едни богати хора получават страховит надзор върху ловните стопанства. Като образец той даде Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Извор, Чепино, Росица, Паламара, Искър. Идеята в началото е била с частни партньорства да се възвърне дивеча, само че в един миг заради неналичието на бистрота, единици извършват кореткно отговорностите си, а други злоупотребяват с тези права и са почнали да феодализират и да мачкат сътрудниците от ловните стопанства ", означи шефът на Изпълнителната организация по горите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР