Смяна на трудовите книжки с нови предвижда наредба, предложена от

...
Смяна на трудовите книжки с нови предвижда наредба, предложена от
Коментари Харесай

От социално министерство предлагат издаването нови трудови книжки

Смяна на трудовите книжки с нови планува разпоредба, препоръчана от Министерския съвет. Документът е оповестен за разискване, което завършва на 24 октомври. От общественото министерство оферират новите трудови книжки вместо сини да са в цвят бордо и в тях да се вписва повече информация, а при овакантяване работодателят наложително да пресмята насъбрания досега стаж на служащия.

От общественото министерство настояват, че промяната на трудовите книжки се постанова, с цел да се подсигуряват по-добре трудовите и осигурителните права на работещите. В новия документ при овакантяване работодателят ще е задължен да слага щемпел, в който да отбелязва датата на започване на работа, датата на овакантяване, основанието, както и насъбрания трудов стаж. Според създателите на наредбата това ще облекчава работещите.
Ненко Салчев, държавен специалист " Трудово право " в МТСП: Сега с въвеждането на новия пример на трудова брошура ще се вписва категорията труд, служба и по този метод за тях ще има по-малко документи, които съхраняват, които след това са им нужни при пенсиониране.
Задължително ще се отбелязва смяната на степента на обучение, както и повишението на квалификацията, размерът на заплатата и неговата смяна, както и компенсациите, които се изплащат. Първите нови трудови книжки ще стартират да се издават незабавно откакто Наредбата бъде призната от държавното управление и влезе в действие.
Ненко Салчев, държавен специалист " Трудово право " в МТСП: Работници и чиновници, които за пръв път, откакто влезе в действие наредбата, ще постъпят на работа. За тях напряко ще се издава Трудова брошура по новия пример от работодателя.
За работещите сега в период до пет години ще би трябвало да се издадат нови трудови книжки, като продължение на старите.
Ненко Салчев, държавен специалист " Трудово право " в МТСП: За тях не поражда друго обвързване, с изключение на да занесат остарялата си трудова брошура при работодателя, който просто да я завърши и работодателя следва да издаде нова Трудова брошура в новия формат за сметка на предприятието, а не за сметка на служащия.
Тези, които са изгубили своите трудови книжки, ще би трябвало да заявят издаването на нова пред Инспекцията по труда. От Българската стопанска камара излязоха с позиция, че няма смисъл в промяната на трудовите книжки.
Мария Минчева, правист в Българската стопанска камара: Нашето предложение е да се върви последователно към основаването на едно електронизирано досие, трудово - осигурително на всички жители, което всъщност да измести съществуването на хартиена трудова брошура.
Голяма част от трудово-осигурителната информация и сега е налична в електронен вид.

Ако имате достъп до електронните услуги на Национална агенция за приходите, които се дават с ПИК, там можете да видите огромна част от информацията, която ще се съдържа и в новите трудови книжки.

В базата данни на Национална агенция за приходите има цялостна информация за трудовия контракт и длъжността, на която сте назначени, прихода, който получавате и осигуровките и налозите, които се заплащат. Амбицията е наредбата за новите трудови книжки да бъде призната до края на годината и да влезе в действие от 2020-а.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР