Смути е гъста напитка от плодове и зеленчуци или само

...
Смути е гъста напитка от плодове и зеленчуци или само
Коментари Харесай

Срещу депресията и стреса: Смути - напитка за душата

Смути е гъста напитка от плодове и зеленчуци или единствено от зеленчуци, приготвена в блендер на правилото на шейковете. Обикновено в нея се прибавят ядки, кисело или прясно мляко, мед, шоколад, фъстъчено масло, разнообразни сиропи, лед.

Според съставките смутитата са няколко типа: плодово, зеленчуково, зелено, здравословно, десертно и диетично.

За пръв път смутитата се оферират в магазините за здравословни храни и от продавачите на сладолед през 60-те години на предишния век. Световна известност обаче напитката набира през 1990 година - 2000 година, когато на пазара се появяват авансово бутилирани смутита.

Смути наподобява съвършен метод да се покрият ежедневните ни потребности от плодове и зеленчуци и да се снабдим с значимите витамини и минерали, съдържащи се в тях - бързо, елементарно и много постоянно вкусно. Те са съвършен отговор за тези, които нямат време за здравословна храна преди работа или учебно заведение.

Когато се храним, дъвченето спомага за реализиране възприятие на задоволеност. Смутито обаче се пие, което значи, че може да огладнеете по-скоро, макар че с него сте приели количество калории, което се равнява нацяло хранене. Проучване демонстрира, че при банкет на храна в течна форма има огромен късмет по-късно денем да се употребяват повече калории - това е по този начин, тъй като течностите не убиват апетита по същия метод, както твърдата храна.

За да се приготви стомахът за приема на недъвкана храна, е добре да се добави артикул с пикантен усет, който подтиква стомашната секреция. Например люто. Причината е, че неналичието на дъвчене не приготвя стомаха за по-нататъшен метаболизъм, което опорочава усвояването чак до равнище клетка. Поради това е добре към смутито да се добави малко корен джинджифил, черен пипер, ким, индийско орехче или кимион.

Ако имате проблеми със стомаха, това смути обезпечено ще ви помогне: 1 чаша ананас (пресен или замразен, за предпочитане не от консерва, тъй като има в допълнение захар), 1/2 добре узрял банан, 1/2 чаша вода, 1/2 чаша кокосова вода, 1/4 чаша пресен магданоз, 2 супени лъжици авокадо, 1 чаена лъжица прясно настърган джинджифил.

Ако сте тъжни или уплашени, майсторите на смути са измислили едно за такива случаи - " Смути за душата ". Те го популяризират със следното изложение: " Това смути ще оправи усета от деня ти, ще прегърне сетивата ти и ще те накара да се почувстваш по-добре. Като шоколад, само че без скрупули ". Ето и продуктите - 1 банан, 60 грама малини, 1/2 авокадо, 2 супени лъжици изсушени черници, 1 супена лъжица какао, 2 супени лъжици овесени ядки, 1 и 1/4 чаша вода, лед.

В блендер оризът става картоф след обработка

Когато променяме състава на храната - в тази ситуация от твърда в течна, се трансформира методът, по който тялото ни я разпознава и усвоява. Според проучване това се случва с пълнозърнестия ориз, който, откакто бъде обработен в блендер, се възприема от тялото като картоф поради по-силната инсулинова реакция (по-голямото повишение равнищата на кръвната захар).

При тази обработка плодовете пък губят част от фибрите си, което също е причина за по-голяма инсулинова реакция спрямо потреблението на цялостен плод.

Зеленчуците побеждават плодовете

Смутитата са добра алтернатива за хора, които нямат време да готвят или не обичат плодове и зеленчуци. Идеалното съответствие сред плодове и зеленчуци в него е 70:30 в интерес на зеленчуците.

Често се прибавят семена от чия, какао, суроватъчен и конопен протеин, ленено семе и ленено олио, семки (най-вече тиквени), масла (фъстъчено, бадемово, зехтин екстра върджин), кокос, овесени ядки, прясно или кисело мляко.

Как се прави съвършеното смути

В блендера първо се наливат течностите - прясно мляко, млечни артикули, кокосова вода, леден чай или просто вода. Следват прахообразните съставки - протеин на прахуляк, в случай че упражнявате интензивно, или подсладители, като рошково брашно, какао, агаве или мед. Така съставките ще се смесят добре и ще се разтворят изцяло, без да залепнат за каната.

След тях е ред на зеленолистните зеленчуци - спанак, кейл и всичко друго, което обичате. После идват кремообразните съставки - кисело мляко, тофу, тахан, фъстъчено масло. Следват ги плодовете, ядките и семената. Хубаво е да нарежете плодовете на части, изключително в случай че блендерът ви не е от най-силните.

И най-после, преди да пандизите капака, сложете твърдите съставки - лед или замразени плодове. По-голямата им тежест ще помогне да преминат през останалите съставки и да се смесят добре.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР