Смущаващи промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне

...
Смущаващи промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне
Коментари Харесай

Край на конкуренцията: Само големи фирми ли ще доставят мляко в училища и градини?

Смущаващи промени в Наредбата за изискванията и реда за даване на плодове и зеленчуци и млечни артикули в училищата и детските гради предлага Министерският съвет.

На доктрина е допустимо противоречивите промени ще разрешат единствено един производител да доставя млечни артикули на всяко едно образователно заведение в България , което нарушава регламентите на Европейски Съюз за свободна конкуренция. Дори това да не се случи, измененията сигурно биха ощетили по-малките снабдители.

Към момента плодовете и зеленчуците, както и млечните артикули в учебните заведения и детските градини, се доставят по две схеми, финансирани от Европейския съюз. В процедурата по доставяне на образователните заведения могат да вземат участие производители и снабдители на заложените артикули в поръчката. 

Изпълнител за доставка на плодове и млечни артикули на децата се избира от шефа на образователното заведение. Той е задължен да изпрати покана до двама търговци и един производител. С промени в Наредбата през 2016 година се вкара ново условие. Ако производител или съдружие, в което взе участие подобен, е кандидатствал по поръчката, той наложително би трябвало да бъде определен. Ако те са повече от двама, решението за избор остава на шефа.

С новите промени в Наредбата обаче, в случай че повече от един производител кандидатства по схемите за доставка в образователните заведения, шефът е задължен да избере по-големия. За млечните артикули това значи този, който създава повече артикули, сертифицирани по БДС, а при еднакъв брой - производителят, чиято индустриална база се намира най-близо до съответното образователно заведение. Задължението основава догадка, в която най-големият млекопроизводител в България може да доставя всяко едно учебно заведение и детска градина в страната, стига да пожелае.

Предвижда се също по този начин да отпадне условието за закупуване на продуктите от локални пазари. Към момента доставката на плодове и зеленчуци, като се изключи цитрусовите плодове и бананите, се прави посредством локални покупки или от локалните пазари.

Предложените промени в наредбата са разгледани от Комисията за защита на конкуренцията. Тя, наподобява, също не утвърждава това толериране на огромните търговци.

В решение на Комисия за защита на конкуренцията от 04.05.2017 година се установи, че даването на преимущество на производителите пред едноличните търговци, комерсиалните сдружения и кооперациите, които могат да доставят продуктите, е детайл на понятието " държавна помощ " според Договора за действие на Европейския съюз. Посочва се още, че Европейската комисия или Министерството на земеделието и храните са способените органи, които могат да се произнесат дали сходна " държавна помощ " е позволена. Комисия за защита на конкуренцията прецизира, че в случаите на несъблюдение от страната на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз, Европейската комисия може да сезира Съда на Европейски Съюз .

Писмо до Европейска комисия към този момент се възнамерява. Подготвяните промени в Наребата провокираха всеобщо неодобрение измежду търговците. Срещу промените се подписаха шефове на образователни заведения от област Русе, Сливен, Варна, Добрич, както и от община Търговище.

На 19 април завърши публичното разискване на Наредбата за смяна на изискванията. Очаква се тя да бъде гласувана на 26 април в Народното събрание, научи OFFNews.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР