(СМТ) призовава при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки,

...
(СМТ) призовава при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки,
Коментари Харесай

СМТ иска затварянето на големите магазини за нехранителни стоки да бъде отменено

(СМТ) приканва при вероятно удължение на действието на противоепидемичните ограничения, обявени на 18 март, от тях да отпадне. Към момента тази мярка води до пренасочване на целия потребителски поток - стотици хиляди българи, към доста по-малки като брой и повърхност търговски обекти, които имат мощно стеснен потенциал за гарантиране на отдалеченост и съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Това води по-скоро до повишение на риска от разпространяване на Ковид-19, в сравнение с до намаляването му, каквато е задачата на наложените ограничаващи ограничения.
Възстановяването на активността на огромните магазини ще има позитивен здравен резултат, защото в тях е допустимо да бъде обезпечена нужната отдалеченост сред пазаруващите и пропускателен режим за отбягване на скупчване на доста клиенти, каквото към този момент са следи в по-малките обекти. Водещите ритейлъри към този момент демонстрираха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че имат потенциала и мотивацията да съблюдават прецизно предписанията на здравните управляващи и да обезпечат безвредна среда за работа и извършване на покупки. Доказателство за това е фактът, че действието им освен не докара до растеж на заболеваемостта, само че и способства за добър надзор на разпространяването на вируса.
В този смисъл разумно пораждат следните въпроси във връзка с затварянето на огромните магазини:
На базата на каква информация и какъв разбор беше призната мярка, която допуска, че огромните магазини са по-рискови за разпространяването на ковид по отношение на по-малките?
На базата на каква информация и какъв разбор беше изчислено, че магазин с повърхност 300 кв. м. може да работи и е безвреден, а магазин с повърхност 301 кв. м. би трябвало да бъде затворен и е рисков за разпространяването на вируса?
 Ася Паскалева: Приоритизирането на групи за имунизиране не е медицински, а етичен въпрос Ася Паскалева: Приоритизирането на групи за имунизиране не е медицински, а етичен въпрос
Фактът, че има дефицит на ваксини, е причина да има добре премислен проект за имунизиране и когато имунизациите да налични, те да бъдат разп...
Къде се пренасочва потокът от консуматори, когато огромните магазини са затворени?
Как може да се изясни фактът, че в интервала от средата на ноември доникъде на януари, когато огромните нехранителни магазини работеха без спиране, среднодневният брой на новозаразените с ковид в България спадна съвсем 10 пъти?
Отварянето на огромните магазини, освен ще способства за справяне с пандемията, само че и ще даде достъп на хората до необятен набор от артикули, в това число и такива от първа нужда като специфични бебешки храни и пелени, артикули за персонална хигиена, за стерилизация на дома, за филтриране на въздуха, материали за незабавни поправки, артикули за грижа за бебето като стерилизатори, затоплители на храна, шишета и биберони; специфични дрехи и доста други. Тези артикули се оферират от огромните търговци, при строго съблюдаване на отдалеченост на задоволително огромни площи и при използване на противоепидемичните ограничения в цялостния им размер.
За членовете на СМТ опазването на живота и здравето на хората е най-важната задача и водещите ритейлъри у нас работят с отговорност и с схващане за сложната обстановка, пред която изправи страната. Затова и сдружението приканва мярката за затваряне на огромните магазини за нехранителни артикули да бъде анулирана и да бъде възобновено естественото им действие. Така милиони българи няма да се тълпят в дребните магазини и ще имат достъп до нужните им артикули, доста от които от първа нужда, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР